Kirándulás a János-hegyre gyermekvasúttal

2017-06-19

sponsored links





A Gyermekvasút a fõváros egyik különleges, a maga nemében páratlan látványossága. A budai hegyvidék kirándulóhelyeit összekötõ kisvasút, ahol a különbözõ beosztásokban iskolás korú gyermekvasutasok teljesítenek szolgálatot. A kisvasút vonala Széchenyi-hegytõl Hûvösvölgyig tart. Út közben érinti a Normafát, Csillebércet, János-hegyet és a Szépjuhásznét. A budai hegyvidék kilátói, erdei játszóterei, kegyhelyei és más érdekes pontjai az állomások és megállóhelyek közelében fekszenek.
Amikor én még kisiskolás voltam a gyermekvasutat úttörõvasútnak hívták. A vasúton szolgáló gyerekek piros nyakkendõt viseltek és úttörõ egyenruhát hordtak. A lányok és a fiúk egyenruhája egyetlen egy dologban különbözött ,mégpedig abban hogy a fiúk élre vasalt sötétkék nadrágot,míg a lányok térdig érõ mély rakású sötétkék szoknyát hordtak.  A kisvasútnak kettõs célja volt. Egyrészt biztosítson eljutási lehetõséget a szintén akkor épülõ csillebérci gyermektáborhoz, másrészt a kisvasút üzemeltetésébe bevont tíz-tizennégy éves gyerekekkel megismertesse és megkedveltesse a vasúti közlekedést.
 A Gyermekvasút a budai hegyekben kirándulók körében is hamar népszerûvé vált. A vasútvonal a környék fõbb kirándulóhelyeinek közelében halad. Az állomások és megállóhelyek kellemes erdei séták kiindulópontjaként szolgálnak. Az 1950-es és 1960-as években évente átlagosan hétszázezren utaztak a vonatokon. A rendszerváltozás évében az Úttörõvasúton is jó néhány dolgot megváltoztattak. Az intézmény nevét Gyermekvasútra módosították. Az úttörõszövetség kivonult a gyermekközösség mûködtetésébõl, a kisvasút teljes egészében a MÁV hatáskörébe került. Néhány állomás új, minden szempontból semleges megnevezést kapott. A kisvasutasok vörös nyakkendõjét világoskék színûre cserélték. Nem olyan rég mi is úgy döntöttünk hogy egy kicsit nosztalgiázunk és gyermekvasúttal megyünk fel a János-hegyre. Úgy gondolom jól döntöttünk,mert igazán nagy élmény volt látni a gyerekek lelkesedését és azt hogy milyen odaadóan végzik munkájukat. Szokásomhoz híven hoztam nektek egy pár fotót és ha van kedvetek egyszer utazzatok ti is a gyerekekkel biztosan nem fogjátok megbánni.


















János-hegy







A Gyermekvasút bõvebb történetérõl ezen a linken olvashatok 



Folytats a blogon ... bibimoni.blogspot.com/2017/06/kirandu...

sponsored links

Keres?s