Kettõt egy sütésre :-)

2017-02-14

sponsored links

Ha február, akkor farsang, ha farsang, akkor fánk.
Ha február, akkor Valentin nap, ha Bálint nap, akkor szívek.
Ma amolyan mesebeli kettõt-egy-csapásra módra pillekönnyû, sütõben sült, szív alakú fánkok teremtek a konyhámban.

A fánk tésztájához a jól bevált sütõben sült fánk receptet használtam, s mondjon bárki bármit, hogy ami fánk nem olajban sül, az bukta, ez a fánk bizony nem az. Pillekönnyû, foszlós tésztájú, másnap is nagyon-nagyon finom. Egy hátránya van, iszonyúan addiktív, nemhogy egy, de három-négy sem elég :-D

Nagyon jó állagú kelt tészta, csodaszép szálasra, könnyedre kel, élvezet dolgozni vele. Most annyit bolondítottam a recepten, hogy a tésztához egy csipet fahéjat és ánizst tettem.


Fánk olaj nélkül

hozzávalók


2,5 dl tej
2 tojássárga
1 ek rum (érdemes valódi rumot használni; elhagyható, de jót tesz az ízének)
1 citrom reszelt héja (kihagyható)
50 dkg liszt
6 dkg puha vaj
8-10 dkg cukor (részben vagy egészében lehet vaníliás cukor, érdemes házit használni)
pici csipetkényi só
3 dkg friss élesztõ
1 csipet fahéj (kihagyható)
1 csipet ánizs (kihagyható)

A tej felét 1 ek cukorral kicsit megmelegítem, belemorzsolom az élesztõt. Amíg felfut kimérem és dagasztó tálba teszem a többi hozzávalót. Rákanalazom a felfuttatott élesztõt és 8-10 perc alatt fényes, rugalmas, jó állagú tésztát dagasztok. A fánk tésztát gombóccá formázom, folpackkal letakarom és kelni hagyom (kb 30 perc).
A megkelt tésztát egészen enyhén olajos munkafelületre borítom, finoman átgyúrom, majd másfél ujjnyi vastagra nyújtom.
Kiszaggatom - most egy nagy és egy kisebb szív alakú formát használtam, általában kerekre szaggatom - és egymástól tisztes távolságban sütõpapíros tepsibe teszem. Folpackkal letakarva nagyjából 20 percig másodszor kelesztem, addig a sütõt 155-160 fokra melegítem.
A szépen megnõtt fánk tésztával teli tepsit a forró sütõbe tolom és nagyjából 15-20 perc alatt halvány aranyszínûre sütöm.
 

Amíg a fánkok sülnek, elõkészítem a máznak valókat - ez lehet porcukor, cukormáz, olvasztott csokoládé.
Most vízfürdõn olvasztottam fehér csokoládét, ebbe mártogattam a megsült, illatozó fánkokat, rácsra állítottam, hogy a fölösleges csoki lecsepegjen, kevés piros és világoskék ételfestékkel megcirmoztam a fehér csokoládé mázat.

A család kérésére hétvégére újabb adagot sütök :-)

Jó étvágyat !

Folytats a blogon ... www.garffyka.hu/2017/02/kettot-egy-su...

sponsored links

Keres?s