Kelt csicsókás minifánkok

2017-02-18

sponsored links



Amikor annyi csicsóka van a kertben, hogy csak gyõzzük felhasználni, akkor az ember lánya mindenbe csepegtet egy keveset belõle. Menjen a fánkba is? Természetesen. Az íze nem lesz fura? Á, dehogy, nem is érezni rajta. Az egészségmegõrzés jegyében finomliszt helyett legyen fehér tönkölybúzaliszt. A cukor is csak egy minimális, ami az élesztõ felfutásához szükséges. Lekvárral elég édes lesz. Ha pedig szeretnénk, akkor nyírfa-porcukorral még meghinthetjük. Kellemesen puha lett? A vártnál puhább. Még szalagok is lettek? Az már csak a hab a tortán ;-)
Hozzávalók kb. 35 db minifánkhoz:
*25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
*2 nagy csipet só
*10 dkg fõtt, áttört csicsóka
*0,5 dl tej
*1,5 dkg friss élesztõ
*1 kk cukor
*1 nagyobb tojás sárgája
*1 ek margarin
*olaj a sütéshez

A csicsókát jól megtisztítjuk, kefével átdörzsöljük, apró kockára vágjuk, és sós vízben puhára fõzzük. Leszûrjük, áttörjük, és hagyjuk kihûlni.
Az élesztõt a langyos tejben a cukorral megszórva felfuttatjuk.
A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint, a csicsókát.
Hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt, a tojás sárgáját, és jól kidolgozzuk.
Ha ragadna, akkor egy leheletnyi liszttel korrigáljuk, ha keménynek éreznénk, akkor egy korty tejjel lazítjuk.
A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. 1 cm vékonyra elnyújtjuk.
Egy egész kicsi pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Konyharuhával letakarva hagyjuk még kb. 20-25 percet kelni. Ez alatt egy tálban másfél ujjnyi olajat forrósítunk.
A pihentetés lejárta után pár darabot fejjel lefelé az olajba helyezünk, és fedõ alatt kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk, és fedõ nélkül a másik oldalát is megsütjük.
Konyhai papírtörlõn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.





Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2017/02/kelt-...

sponsored links

Keres?s