Kelbimbó és vagdalt avagy Most jut eszembe

2018-03-09

sponsored links

Azt meg még nem is mondtam, hogy 10 dkg kelbimbó elfogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünket. 
Na, most ha 4 fõre 50 dkg számolok az jó, és még nem jelenti azt hogy C-vitamin túltengésen lenne ?
Mert a C-vitamin: a szervezetünk számára nagyon fontos, segít az inak, ínszalagok, a bõr, valamint a csontok fejlõdésében, jó hatással van a koleszterinszintre, megkönnyíti a megfázás és a stressz okozta nehéz idõszak elviselését, tehát fontos antioxidáns, és erõsíti az immunrendszert. 
Akármennyire fontos és ajánlott vitamin, nem árt azt sem tudni, hogy néhány perces fõzés, párolás után, már csökken a vitamin-tartalma, és egy hosszabb, fõzés során akár 50% -a is "elszállhat". Ezért, ha tehetjük, nyersen fogyasszuk a legjobb C-vitamin tartalmú zöldségeket, gyümölcsöket.
Csak néhány ezekbõl: chili paprika, zöldpaprika, vörös káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, savanyú káposzta, brokkoli, karfiol, karlábé, petrezselyem; kiwi, piros és fekete ribizli, egres, citrom, narancs, grapefruit, eper, csipkebogyó; fûszerek közül a kapor és a kakukkfû, valamint a szárított koriander, a manapság szerencsére "divatossá vált" acerola és homoktövis.















EGYBEN SÜLT PULYKAVAGDALT, 
               KELBIMBÓVAL
Hozzávalók:
50 dkg darált pulyka combhús
50 dkg kelbimbó
1 fel vöröshagyma
2-3 ger. fokhagyma
2 db tojás
3 ek. zsemlemorzsa
20 dg szeletelt bacon
fûszerpaprika
majoránna
bors, só
A kelbimbót szükség szerint megtisztítjuk, felnegyedeljük, és forrásban lévõ, sós vízben 3-5 percig fõzzük, majd egybõl leszûrjük, lehûtjük.
A vöröshagymát felaprítjuk és 2-3 ek. olajon aranysárgára pirítjuk.
A darált húst, a hagymával, zúzott fokhagymával, a tojásokkal, a zsemlemorzsával , picike fûszerpaprikával összekeverjük, sóval, borssal és majoránnával ízesítjük.
Ezután alaposan beleforgatjuk a kelbimbót.
Egy pástétom formát (szögletes õzgerinc), kibélelünk a bacon szeletekkel, majd beletöltjük a kelbimbós-vagdalthúst jól lenyomkodjuk, finoman az aszathoz is ?csapkodhatjuk?, hogy a lehetõ legjobban összetömörüljön, a massza.
Elõmelegített sütõben 180 fokon, kb. 1 óra alatt szépen megsütjük, 5-10 perc pihentetés után felszeleteljük; szebben tudjuk szeletelni, ha egy peremes (mert egy kevéske lé összegyûlik alatta) tálra, tálcára kiborítjuk, kifordítjuk.
Ha köretet kívánunk hozzá, az legyen szabadon választott, de véleményem szerint, a köretet már belesütöttük, és egy laza kis saláta, bõven ölég hozzá.





Folytats a blogon ... orultenjoetelek.blogspot.com/2018/03/...

sponsored links

Keres?s