Kekszek

2017-01-11

sponsored links



Karácsonykor több családi és baráti összejövetelre is sor került és mivel ezek nagy része délutáni sütizõs-ünneplõs találka volt, így jó sok mindennel készültem, hogy mindenhova jusson nassolnivaló. Ugyanakkor elhatároztam, hogy december 24-ére nem maradhat sok feladat, mert nem padlón csúszva akarom fogadni a családot, hanem pihenten, jó kedvûen, ünnepre hangolódva. Éppen ezért a karácsonyi sütögetést kekszekkel kezdtem napokkal korábban, mivel ezek dobozba zárva hetekig is eltarthatóak. Úgy gondoltam, hogy mind textúrájában, mind ízében változatos kavalkádot szeretnék kínálni, így aztán a következõkre esett a választásom:

 
  • Mézeskalács, az elmaradhatatlan.
  • Karamellás csokifészek (eredeti angol nevén Caramel Turtle Cookie), ez izgatott a legjobban... naná, mert csokis, na jó, kakaós, de akkor is! ;)
  • Narancsos-áfonyás-pisztáciás keksz, korábbi recept új ötlettel, mert tavaly is nagyon szerettük
  • Fahéjas csillag, megért egy próbát, de jövõre kicsit változtatni fogok rajta
  • Levendulás-citromos keksz, mert csodás párosítás és mert ezt is ki kellett próbálnom
 
A jó hír, hogy ezekkel a finomságokkal egyáltalán nem muszáj a következõ Karácsonyt megvárni. Na jó, talán a mézeskalács mégis csak erõsen szezonális, no de a többit az év bármely napján szerintem bárki örömmel nyammogná.
 
És képzeljétek! Minden citrusos keksz meyer citrommal készült, ugyanis a közeli Aldi telis-tele volt már december közepén gyönyörû nagy, narancsos színû meyer citrommal. Persze õk ezt így nem is ismerik, török citromként volt kiírva.
 
No, akkor nézzük a recepteket. Elõször az újdonságok, aztán a korábbi receptek linkjei következnek.
 
 
 
KARAMELLÁS CSOKIFÉSZEK
 
Hozzávalók:
115 g fehér tönkölybúzaliszt
25 g õrölt mandula (lehet ehelyett is liszt, de nekem ennyi maradt máshonnan, és belekevertem)
40 g holland kakaópor
110 g puha vaj
130 g finom nádcukor
1 nagy tojás szétválasztva
plusz 1 tojásfehérje
30 ml tej (2 tbsp)
5 ml vanília kivonat (1 tsp)
1,5 g só (1/4 tsp)
155 g durvára tört pekándió
 
14-16 db puha sós karamella cukorka
45 ml tejszín (3 tbsp)
 
60 g olvasztott csoki a csíkozáshoz
 
Elkészítés:
A lisztet, a mandulát, a kakaót és a sót keverjük össze egy tálban. A puha vajat a cukorral keverjük ki habosra közepes-nagy fokozaton, adjuk hozzá a tojás sárgáját, a tejet és a vaníliát, keverjük el, amíg szépen egynemûsödik. A habverõt állítsuk alacsony fokozatra és így adagoljuk a vajas masszához a lisztes keveréket. Keverjük addig, amíg jól összeáll a tészta, majd Folpackba csomagolva tegyük a hûtõbe 1 órára.
 
A tojásfehérjéket keverjük habosra (nem fehér, kemény habbá, csak éppen habosra!) egy kis tálban, helyezzük mellé egy másik tálkában a durvára tört pekándiót.  A hûtõbõl elõvett masszából formázzunk kb. 2,5 cm átmérõjû golyókat, mártsuk a tojásfehérjébe, majd görgessük bele a pekándióba és helyezzük sütõpapírral fedett lemezre kb. 5 cm-re egymástól.
 
Elárulom, hogy ez így önmagában is nagyon finom, úgyhogy kétféleképpen folytathatjuk. Ha nem szeretnénk karamellel tölteni, akkor csak simán kissé meglapogatjuk és úgy sütjük meg. Ha követjük az eredeti receptet, akkor most egy mélyedést nyomunk mindegyik golyó közepébe. Erre a legjobb az angol 1/2 tsp-os mérõkanálka, ugyanis ezek pontos kis félgömbök, de ha nincs ilyenünk, akkor egészen biztosan megteszik egy kávéskanál is.
 
Imigyen megsütjük a kis fészkeinket 175 °C-on, nagyjából 12 perc alatt. Ha készen vannak, kivesszük a sütõbõl és még melegen visszanyomkodjuk a mélyedéseket.
 
Közben elkészítjük a sós-karamella öntetet. Bátrabb és ügyesebb versenyzõk természetesen nekiugorhatnak cukorból is készíteni a karamellát, de én ezúttal a recept szerinti, könnyebbnek tûnõ utat választottam. Az Aldiban nagyon kellemes ízû, éppen csak enyhén sós karamella cukorkát lehet kapni, amit gyönyörûen fel lehet olvasztani. Ha készen van a tejszínes sós karamella öntet, akkor óvatosan a fészkek közepére kanalazzuk, hagyjuk dermedni, majd végül olvasztott csokival megcsíkozzuk... aztán mindet jól befaljuk! :)
 
NARANCSOS-ÁFONYÁS-PISZTÁCIÁS KEKSZ:
A vörösáfonyás-narancsos vajas kekszet egészítettem ki 50 g kandírozott naranccsal és 25 g zöld pisztáciával. Az áfonyát és a kand. narancsot egy éles késsel daraboltam fel, mert az aprítóm nem igen boldogult velük. Ezúttal kihagytam a kekszek cukorba forgatását, nem is gyúrtam hengerré, mert szív formákat akartam szaggatni a tésztából. Jelentem, hogy simán nyújtható és szaggatható, pihentetés nélkül (is). Õszintén megmondom, hogy nekem ez volt a második kedvencem a karamellás csokis fészkek után.
  
 
FAHÉJAS CSILLAG:
Ezt a receptet én MohaKonyhától lestem el, aki pedig MaciKonyhánál látta, aki pedig a bécsi DEMEL cukrászat leírását találta meg. :) Én a Moha által kipróbált kevesebb cukrot tartalmazó verziót készítettem el, de persze picit én is belepiszkáltam. Még pedig a cukormázhoz tettem kevés citromlevet (kb. 1/4 meyer citrom levét), mert így szerintem zamatosabb, ízletesebb, finomabb lett. Vigyázat, a cukormázhoz nem kell kihabosítani a tojásfehérjét a cukorral, csak alaposan kikeverni, hogy sûrû, folyós máz legyen. Én ezt elrontottam, mert nem figyeltem, de aztán a citromlével az állagot is helyreráztam. :) A receptet Mohánál vagy MaciKonyhánál eléritek, a fenti neveikre kattintva.
 
 
És végül a jól ismert MÉZESKALÁCS recept, még ha jövõ Karácsonyig nem is kerül terítékre:
 
 
...
A Levendulás-citromos keksz a folytatásban következik.
 
 
 

Folytats a blogon ... bombolone.blogspot.com/2017/01/keksze...

sponsored links

Keres?s