Keksz, amitõl nem ment a szex

2018-03-09

sponsored links



Tudtad, hogy volt olyan keksz, amirõl úgy gondolták, hogy segít az önmegtartóztatásban?

Volt egy Sylvester Graham nevû lelkész a hetednapi adventista egyháznál a 19. században, aki úgy gondolta, az önmérséklet üdvözít, erre buzdította a híveket is. Manapság a tevékenységei révén akár életvezetési tanácsadónak is mondhatnánk, mert igen konkrét elképzelései voltak, melyeket az egyháza követõivel is igyekezett betarttatni az egészség megõrzése és a tisztátalan gondolatok elkerülése érdekében:


a kenyeret finomítatlan lisztbõl kell készíteni,
csak 12?24 órája sütött kenyeret együnk,
a zöldségek és a gyümölcsök legyenek a legfõbb ételek,
vaj helyett inkább tejszínt kell használni,
friss tej, sajt és tojás fogyasztása mértékkel engedélyezett,
az ételt jól meg kell rágni,
a húst és a halat jobb lenne elhagyni,
kerülni kell a zsíros, dús mártásokat és a fûszeres ízesítõszereket,
tiltott mindenféle izgatószer (tea, kávé, bor, almabor, sör, dohány stb.) fogyasztása,
a legjobb ital a tiszta lágy víz,
a nap utolsó étkezése legyen könnyû és történjen meg 3-4 órával a lefekvés elõtt,
két étkezés között ne együnk,
kerüljük el a túl sok evést,
gyógyszerfogyasztáskor ne igyunk alkoholt,
mintegy 7 órát aludjunk naponta jól szellõztetett helyiségben,
kerüljük a szoros ruházatot,
akár(!) naponta fürödjünk langyos vagy hideg vízben,
végezzünk testmozgást a szabad levegõn.

Ha megnézzük tanácsait, ezek ma is megállják a helyüket ? és persze ma sem teszünk ezeknek teljes mértékben eleget. Talán innen vannak a buja gondolataink? ?



A testi vágyak legfõbb ellenszerének az általa kifejlesztett speciális lisztet tartotta. Ez a gabonaszem minden részét, a héjat, a magbelsõt és a csírát is tartalmazza. A Graham-lisztnek nagyobb a szemcsemérete, mint például a teljes kiõrlésû liszteké, így lassabban emésztjük meg és késõbb leszünk éhesek. Elõnye, hogy magasabb a többi liszthez képest a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.



Graham ebbõl kekszet kezdett árulni, ami ízesítésében és hozzávalóiban is meglehetõsen puritán volt. Fõleg fiatal fiúknak ajánlotta, na meg a házasoknak, akik a megengedhetõ havi egy ?házastársi kötelességet? nem annyira kötelességnek érezték és többet akartak volna. A keksz segítségével elkerülhették a nyilvánvalóan a túlzásba vitt szex okozta tébolyt, vakságot, korai halált és még számtalan egyéb kórságot.



Valami ezzel az egy ponttal nem teljesen stimmelhetett, mert Graham mester sem érte meg az igazi öregkort, 57 évesen meghalt.

Ha az önmegtartóztatásra ? szerencsére ? nincs is hatással, a többi jó tulajdonsága megállja a helyét. Szemcsemérete nagyobb, a szervezetbe jutva a szénhidrát, mivel nagy szemcseméretû, lassan szívódik fel, illetve ezzel egyidejûleg étkezés után nem alakul ki olyan hamar éhségérzet. Nem mellékes a Graham lisztben található búzacsíra-, ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalom sem. Jobb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma, így az ebbõl készült ételekkel egy lépéssel közelebb kerülünk az egészséges étkezéshez.





A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol a Graham lisztet is megtalálod a kínálatban.



Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl! ?





Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2018/03/09/keks...

sponsored links

Keres?s