Kedvenc csokikrémem: dobos torta krém
sponsored links
Nagy elõnye ennek a krémnek a tortadíszítésben, hogy nem csak nagyon finom krém, hanem közvetlenül tehetõ fondant alá is, mert nem oldja a burkolatot. Pozitívuma még hogy, egy edény összepiszkításával megvan a krém, fölösleges külön habosítani a vajat hozzá.
4 tojásra számolva írom le a receptet, s majd leírom azt is, hogy hány cm átmérõjû tortához mennyi krémet készítsünk. .
Hozzávalók:
4 tojás
200 g cukor (tehetünk hozzá vaníliát is, de nélküle is nagyon jó)
2 ek kakaó
100 g étcsoki
rum ízlés szerint
200 g vaj (nem margarin)
4 tojásos krém kb. 20 cm laphoz
5 tojásos krém kb. 22 cm laphoz
8 tojásos krém kb. 25-26 cm laphoz
10 tojásos krém kb.28 cm laphoz
12 tojásos krém kb 30 cm laphoz
(a lapok normál tortalapok, nem a dobos vékony lapjai, mert abban az esetben kevesebb krém is elég)
Olyan keverõtálat választunk amit tehetünk gõz fölé is. Választunk mellé egy edényt, amibe pont belefér, ebbe 2-3 ujjnyi vizet teszünk, forrni tesszük.
Elõkészítjük az ízesítõket, a csokit apróra vágjuk, a kakaót kimérjük. A rumot is készítsük a kezünkhöz, ez lemaradt a képrõl.
A keverõtálba kimérjük a cukort és rátörjük a tojást..
Mixerrel felhabosítjuk.
A már forró gõz fölé tesszük, és addig kevergetjük, míg belenyúlva kellemetlenül forrónak nem érezzük a habot. (Ez, ha már forr a víz, olyan 5 perc fõzést jelent 6 tojásos krém esetén.)
A forró krémre szitáljuk a kakaót, beleöntjük a csokit is,
majd jól elkeverjük benne. Ekkor még jó lágy, de nem kell megijedni, krém lesz belõle :)
Szobahõre hûtjük, majd 3-4 órára hûtõbe tesszük, hogy jól lehûljön. A nagyon lágy vajat rátesszük a hideg alapra,
Ugyanezen az elven, tehát a tojás cukor felhabosítása, majd hõkezelése, lehet készíteni más krémeket is:
pl. a fatörzs grillázsos krémjét, vagy a királyfi vaníliás krémjét, de lehet kakaó helyett instant kávét tenni bele. Egy biztos , legfinomabb krémek azok, amibe tojás is kerül, ezzel a módszerrel pedig nem csak az íze lesz jó, hanem az állaga is kiváló,habos, könnyû szerkezetû.
4 tojásra számolva írom le a receptet, s majd leírom azt is, hogy hány cm átmérõjû tortához mennyi krémet készítsünk. .
Hozzávalók:
4 tojás
200 g cukor (tehetünk hozzá vaníliát is, de nélküle is nagyon jó)
2 ek kakaó
100 g étcsoki
rum ízlés szerint
200 g vaj (nem margarin)
4 tojásos krém kb. 20 cm laphoz
5 tojásos krém kb. 22 cm laphoz
8 tojásos krém kb. 25-26 cm laphoz
10 tojásos krém kb.28 cm laphoz
12 tojásos krém kb 30 cm laphoz
(a lapok normál tortalapok, nem a dobos vékony lapjai, mert abban az esetben kevesebb krém is elég)
Olyan keverõtálat választunk amit tehetünk gõz fölé is. Választunk mellé egy edényt, amibe pont belefér, ebbe 2-3 ujjnyi vizet teszünk, forrni tesszük.
Elõkészítjük az ízesítõket, a csokit apróra vágjuk, a kakaót kimérjük. A rumot is készítsük a kezünkhöz, ez lemaradt a képrõl.
A keverõtálba kimérjük a cukort és rátörjük a tojást..
Mixerrel felhabosítjuk.
A már forró gõz fölé tesszük, és addig kevergetjük, míg belenyúlva kellemetlenül forrónak nem érezzük a habot. (Ez, ha már forr a víz, olyan 5 perc fõzést jelent 6 tojásos krém esetén.)
A forró krémre szitáljuk a kakaót, beleöntjük a csokit is,
majd jól elkeverjük benne. Ekkor még jó lágy, de nem kell megijedni, krém lesz belõle :)
Szobahõre hûtjük, majd 3-4 órára hûtõbe tesszük, hogy jól lehûljön. A nagyon lágy vajat rátesszük a hideg alapra,
majd együtt jól kihabosítjuk.
Régebb a szobahõre hûlt alaphoz adtam a lágy vajat, utána többször lehûtöttem, hogy kihabosodjon. Ha kellõen lehûtjük az alapot akkor kb. 2 perc a lágy vajjal együtt, és nagyon habos, jó tartású krémet kapunk.Tehát érdemes megvárni, hogy jól lehûljön.
Ugyanezen az elven, tehát a tojás cukor felhabosítása, majd hõkezelése, lehet készíteni más krémeket is:
pl. a fatörzs grillázsos krémjét, vagy a királyfi vaníliás krémjét, de lehet kakaó helyett instant kávét tenni bele. Egy biztos , legfinomabb krémek azok, amibe tojás is kerül, ezzel a módszerrel pedig nem csak az íze lesz jó, hanem az állaga is kiváló,habos, könnyû szerkezetû.