Karácsonyi fatörzs torta

2017-10-12

sponsored links


Mindig kacérkodtam a piskótatekerccsel, mivel elõzõ héten Charlotte royallal próbálkoztam, ami nagyon jó lett, gondoltam gyakorlok, a kakaós tekercsbõl a franciák karácsonyi kötelezõ sütijét a fatörzs tortát készítem el.

Hozzávalók:
4 tojás
12 dkg porcukor
10 dkg liszt
2 dkg kakaópor
2 evõkanál víz
1 kávéskanál sütõpor
evõkanálnyi reszelt narancshéj
csipetnyi só
175 fokra elõmelegítjük a sütõt. A tojásokat különválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot és a narancshéjat, majd robotgépben habos, krémes állagúra verjük. Beleszitáljuk a kakaóporos lisztet és sütõport, amivel csomómentesre keverjük.

A tojásfehérjébõl kemény habot verünk, 1/3-dával lazítjuk a piskóta masszát majd a maradékot is óvatosan, apránként hozzáforgatjuk a tésztához. Sütõpapírral bélelt 30*30 as tepsibe simítva, 12-14 perc alatt megsütjük, nem szabad túlsütni! Ha elkészült, porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk, lehúzzuk a sütõpapírt, és még forrón feltekerjük. Könnyebb a tekerést elkezdeni, ha az egyik szélétõl másfél centire teszünk egy bevágást, rácsra téve kihûtjük. Azalatt elkészítjük a krémet.

A csokis krém (Párizsi krém) hozzávalói:
2,5 dl tejszín
20 dkg cukor
12 dkg kakaó
30 dkg vaj

A tejszínt a cukorral szálpróbáig fõzzük (110-115 fok). Kézi habverõvel hozzákeverjük a kakaóport, kicsit forraljuk, majd a tûzrõl levéve hûlni hagyjuk (80 fok). Még melegen 20 dkg vajat eldolgozunk benne. Végül a maradék vajat robotgéppel habosra keverjük, majd belekanalazzuk a szobahõmérsékletûre hûlt csoki masszát. A legmagasabb fokozaton addig habosítjuk, amíg teljesen egynemûvé nem válik. A vaj olvadtságától függõen tovább hûtjük, vagy felhasználjuk.

Kitekerjük a kihûlt piskótát, a bevágott résztõl kezdve megkenjük a csokikrémmel, a végén már csak vékonyan, mivel tekerés közben a töltelék úgyis elõre?nyomul?. Tálcára téve vastagon megkenjük a krémmel, villával fatörzs szerûre mintázzuk. Felvágás elõtt meghintjük porcukorral. Narancs szelttel, tejszínhabbal és physalis-szal díszítve kínáltam.


Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Verbenalevend...

sponsored links

Keres?s