Karácsonyi ajándékok a konyhából 5. rész

2010-12-23

sponsored links

A cikk a HVG Gasztro rovatában jelent meg.

Szerzõ: Lukács Enikõ

Aranyvasárnap, utolsó roham a plázákban, last minute jeligére megveszünk mindent, ami elénk kerül. Pedig nagy örömet szerezhetünk magunk készítette, apró ajándékokkal is ? a konyhából.

Whoopie pie

A macaron készítése sajnos nem a legegyszerûbb feladat. Pedig milyen nagyon finom! A whoopi pie kinézetre hasonlít a macaronra. Itt is két korongocskát kell egy krémmel összeilleszteni. A whoopie pie Észak-Amerikában népszerû édesség. Nagyon könnyû elkészíteni, egy egyszerû kevert tésztát kell habzsákban megfelelõ méretûre nyomni, megsütni, tölteni, összeragasztani és kész. Számos töltelék félét használhatunk a fagylalttól a csokikrémen át a lekvárig. Az alábbi receptben vanílíás mascarpone krémet használtam a tölteléknek. Elkészítési idõ: 30 perc. Sütés: 15-30 perc

Hozzávalók kb 20 whoopie-hoz:


250 g liszt
1 kávéskanál sütõpor
? kávéskanál szódabikarbóna
10 cl tej
? kávéskanál só
100 g puha vaj
120 g cukor
1 tojás
1 zacskó vaníliás cukor
1 evõkanál tejföl

Töltelék:
250 g mascarpone
20 g vaníliás porcukor (Kotányi)
20 g porcukor

A sütõt melegítsük elõ 180 fokra (gázsütõnél 4-es fokozat). A cukrot és a vajat egy tálban verjük habosra, keverjük hozzá a tojást.Egy másik tálba szitáljuk bele a lisztet, a sütõport, a szódabikarbónát, a sót és a vaníliás cukrot. Keverjük a vajas-cukros keverékhez a tejjel együtt, majd adjuk hozzá a tejfölt. A tésztát tegyük egy nyomózsákba fél centiméter átmérõjû nyomófejjel vagy egy fagyasztásra alkalmas zacskóba, melynek egyik sarkát levágjuk, úgy hogy fél centiméter átmérõjû nyílást kapjunk. Két sütõlapra helyezzünk sütõpapírt és a nyomózsákból nyomjunk kicsivel kisebb, mint 10 forint nagyságú halmokat kétszeres távolságra egymástól. Süssük a whoppie-kat 10-15 percen keresztül, majd hagyjuk a sütõpapíron kihûlni. A töltelékhez a mascarpone sajtot keverjük össze a vaníliás porcukorral és a sima porcukorral. A megsült tészták felét töltsük meg a krémmel, majd ragasszuk össze a tésztakorongok másik felével. Selyempapírral bélelt dobozba csomagoljuk, vagy ha nincs dobozunk, egy keményebb kartonlapra helyezzük sorba a whoopie-kat, majd csomagoljuk celofánpapírba, melyet egy szép szalaggal kössünk át.

Boldog Karácsont mindenkinek!!

www.gastronomica.hu

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... gastronomica.blog.hu/2010/12/23/karac...

sponsored links

Keres?s