Kardamómos almás pite vaníliaszósszal

2010-09-02

sponsored links

Itt van az õsz, itt van újra és hogy szeretem-e, hát errõl most nem írnék hosszabban, viszont az õsszel együtt itt van az almaszezon. Svédországban, fõleg délen igen komoly almaültetvények vannak, rengetegféle almafajtával és persze az almás piték is komoly kultusznak örvendenek. Az All om Mat szeptemberi számában is középpontban áll az alma. Innét választottam a hétvégén egy fantasztikus receptet, egy mandulás-kardamómos almás pite lett belõle, igazán jó választás volt, fõleg, hogy sikerült végre megcsinálnom az tökéletes vaníliaszószt hozzá.

A pitetésztához 3 deci lisztet 100 gramm vajjal összedolgoztam, majd hozzáadtam 2 evõkanál hideg vizet és rugalmas tésztává gyúrtam mindezeket, majd fél órára hûtõbe raktam.

Közben elkészítettem az almás tölteléket. Ehhez 5 piros, savanykás almát meghámoztam és felkockáztam. (A recept amorosát írt, de az még nem érik, így discovery lett végül.) 2 evõkanál vajon megpároltam az almát, majd amikor félig megpuhult, hozzákevertem 2 evõkanál barna cukrot, egy teáskanál õrölt kardamómot és egy evõkanálnyi citrom levét, majd kihûtöttem.

És elkészítettem a mandulás krémet is. Felolvasztottam 150 gramm vajat, belekevertem 150 gramm cukrot, 3 evõkanál lisztet, majd 150 gramm pucolt, õrölt mandulát és másfél evõkanál tejszínt.

A tésztát egy 26 cm kerek tortaformába nyújtottam, ráhalmoztam az almás tölteléket, majd befedtem a mandulás tölteléket. A pitét 200 fokon sütöttem, nagyjából 20 percig.

A vaníliaszószhoz felforraltam 2 deci tejet egy jó csipet vaníliaõrleménnyel, majd hagytam 20 percig pihenni. Közben kikevertem 2 tojássárgáját 2 evõkanál krumpliliszttel (keményítõvel) és 2 evõkanál cukorral, majd hozzáöntöttem a tejet és lassú tûzön besûrítettem. Kihûtöttem, közben sûrûn megkevertem. Amikor szobahõmérsékletû lett, beleforgattam két deci felvert tejszínt, majd jól behûtöttem.

Alapanyagok:

A tésztához:
3 dl liszt
100 g vaj
1 ek liszt

Almás töltelékhez:
5 piros, savanykás alma
2 ek vaj
2 ek barnacukor

A mandulakrémhez
150 g mandula
150 g vaj
150 g cukor
3 ek liszt
1,5 ek tejszín

A vaníliakrémhez
2 dl tej
2 dl tejszín
2 ek krumpliliszt (keményítõ)
2 ek cukor
2 tojássárgája
vaníliaõrlemény

Folytats a blogon ... lucillasut.blogspot.com/2010/09/karda...

sponsored links

Keres?s