Kapros durbancs barna liszttel

2018-07-07

sponsored links


Már van kapros durbancs recept a blogon, de ez most teljes kiõrlésû liszttel készült, és a férjem nagy kedvence lett. Készítettem már dinsztelt kaporralnyers kaporral, és van fenn tejes tésztával is egy kedves rokon által.  Most kipróbáltam egy újabb változatot. A barna kenyerem tésztáját osztottam két felé, és az egyikbõl ez a kis cipó, a másikból pedig durbancs készült a szokott módon. 

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg finomliszt
60 dkg teljes kiõrlésû liszt
3 dkg élesztõ
2 dkg só
7 dl víz


Elkészítés:
Elõzõ este elkészítjük az elõtésztát. Keverõüstbe, vagy amiben dagasztani fogjuk, 40 dkg finomlisztet elkeverünk 1 dkg élesztõvel és 3 dl vízzel. Csak úgy, tessék, lássék. Letakarjuk, és ott hagyjuk.
Másnap adunk hozzá 60 dkg teljes kiõrlésû lisztet, 2 dkg sót, 2 dkg élesztõt 4 dl vízben elkeverve, és alaposan kidagasztjuk. Akkor jó, amikor már elválik az edény falától, és gombóc lett. 40 percig kelni hagyjuk letakarva egy ruhával, majd átgyúrjuk, és ismét 40 percig kelesztjük. Kettéosztjuk, hosszúkás cipóvá gyúrjuk, kenyérsütõ formába tesszük, tetejét bevagdossuk, és még kelni hagyjuk 20 percig. 10 perc után begyújtjuk a sütõt légkeverésre 250 fokra, a kenyereket jól megspricceljük vízzel, és kisütjük. Jénaiban kellene, de nekem nincs megfelelõ, ezért így oldottam meg. Eddig a kenyér, de most a felét durbancsnak használjuk fel, ezért azt kinyújtjuk egész vékonyra, megkenjük zsírral, meghintjük vágott kaporral jó vastagon, sózzuk, borsozzuk, feltekerjük, és zsírozott tepsibe tesszük. Megkenjük zsírral, megspricceljük vízzel, és kisütjük. Langyosan a legjobb.
Ebben az a pláne, hogy olyan, mint a kígyó. A gyerekeknek nagyon tetszik így.
Nem tudom, hogy miért barnult meg ennél a kapor. Csak nem festik a lisztet?
Dübbencsnek vagy döbbencsnek is nevezik, bár egyesek szerint az krumplis kõttes.

Folytats a blogon ... korsocska.blogspot.com/2018/07/kapros...

sponsored links

Keres?s