Kandírozott citrushéjak

2017-01-10

sponsored links

Szerintem ez nem csak karácsonyra készíthetõ el, hanem végig a téli szezonban, ameddig fogyasztjuk a déli gyümölcsöket. A sok-sok cukor ellensúlyozza a gyümölcshéjak fanyar ízét, remek párosítás és nassolni való. Elég csak egy darabot elfogyasztanunk belõle, nincs is szükség többre. :) A receptet a  kifõztük.hu oldalán találtam ITT! Tetszett, hogy nem csak egyféle gyümölcsbõl készültek. És természetesen felhasználhatjuk süteményekbe is a kandírozott gyümölcsöt.





Hozzávalók:

2 narancs
1 citrom
1 grapefruit
cukor vagy nyírfacukor
étcsokoládé


A megevésre szánt gyümölcsöket úgy fosztjuk meg a héjuktól, hogy késsel szépen bevágjuk, negyedeljük a héjakat, majd lehúzzuk õket. Ha maradt még rajta gyümölcshús, azt is szépen kivágjuk, a hús alá nyúlva lehelet vékonyan. Majd a negyed héjakat csíkokra vágjuk. Helyes, vékony kis ladik formájú csíkocskák lesznek. 

3x-i ismétléssel a héjakat annyi vízben felforraljuk, hogy épp ellepje õket. Forraljuk, leszûrjük, öblítjük. Újra és újra. Majd lemérjük a héjak súlyát és ezzel egyenlõ mennyiségû cukrot teszünk hozzá és újra forraljuk, majd fõzzük addig, ameddig üvegesen áttetszõek nem lesznek. Én ennél még tovább fõztem, ameddig el nem párolgott a víz és már csak a cukros héjak maradtak. Így finomabbak lettek és sokkal hamarabb száradtak meg. 

Ha kész, szûrõlapáttal kiszedjük õket, egyesével rácsra helyezzük és hagyjuk kihûlni. Majd kristálycukorba forgatjuk egyesével és egy tepsin szépen külön rakosgatva megszárítjuk a citrushéjakat. Ha szeretnénk, a héjak felét csokoládéba is márthatjuk. 

Zárd dobozba téve sokáig eláll, néha azért nézzünk rá, hogy még jó-e,nem rohadt-e meg. Felhasználhatjuk süteményekbe vagy az ízlelõ bimbóinkat kényeztethetjük velük! :D 








Folytats a blogon ... edesotven.blogspot.com/2017/01/kandir...

sponsored links

Keres?s