Kakaós mézeskalács

2017-12-15

sponsored links

Szûk 1 óra alatt elkészíthetõ 3 nagy tepsivel, isteni finom, omlós és puha. Tulajdonképpen az alaprecept ugyanaz a mézeskalács recept, melyet feltettem a blogra 5 évvel ezelõtt (a receptet ide kattintva találjátok). Csupán apró dolgokat variáltam rajta: tettem a tésztába kakaóport, hogy ne legyen olyan sápadt - így sokkal mutatósabb -, valamint lekentem a tetejét tojásfehérjével sütés elõtt, ezáltal picikét fényesek is.






Hozzávalók a tésztához:
3 nagy gáztepsihez
50 dkg finomliszt
13 dkg porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 teáskanál mézeskalács fûszerkeverék
1 púpos evõkanál holland kakaópor
1 egész tojás
1 tojássárgája
15 dkg szobahõmérsékletû vaj
kb. 1 dl folyékony méz

+ a tetejére 1 tojásfehérje

Az írókához:
1 tojásfehérje
kb. 15 dkg porcukor


A pöttyös kézmûves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:

www.pottyosotthon.hu 



 

Elkészítés:
  1. A lisztet összekeverjük az átszitált porcukorral, kakaóporral, a szódabikarbónával és a mézes fûszerkeverékkel. Majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk az egész tojást és az 1 sárgáját, végül fokozatosan annyi mézet, hogy egy könnyen kezelhetõ tésztát kapjunk összegyúrás után. (Ne adjuk hozzá egyszerre mind mézet, mert lehet, hogy nem kell mind, de az is elõfordulhat, hogy picivel több kell.)
  2. A tésztát lisztes felületen kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastagra, majd különbözõ kiszúróformákkal kiszúrjuk (a maradékot összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszúrjuk). 
  3. Sütõpapíros tepsire tesszük õket. A tojásfehérjét villával enyhén felverjük (kb. 20 másodpercig) és lekenjük vele a mézesek tetejét. Elõmelegített 160 fokos hõlégkeveréses sütõben kb. 6-7 percig sütjük. Hagyományos sütõben 180 fokon 6-7 percig. Tovább ne süssük, akkor sem, ha nagyon puhának érezzük! Mire kihûl a tepsiben, tökéletes az állaga.
  4. Az írókához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd az átszitált porcukrot fokozatosan adjuk hozzá, hogy megfelelõ legyen az állaga. Tetszés szerint kidíszítjük a mézesek tetejét. 



      
      
    Jó étvágyat! 

    Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2017/12/kakaos-...

    sponsored links

    Keres?s