Köszmétés (egreses) nyári töltött káposzta

2018-07-06

sponsored links

Egy újabb, s talán a legizgalmasabb töltött káposzta recept a blogon. Szoktam fõzni télen a füstölt húsost, savanyú káposztával. Nyáron pedig szoboszlói nagyanyám paradicsomos, édeskáposztás változatát. Ez is egy hajdúsági recept, Csíki Sándor osztotta meg a Food & Wine oldalon most legutóbb, de Chili & Vaníliánál is megtalálható.
Elsõre bizarrnak tûnhet - fõleg itt Zalában, ahol nagyon nem komálják a hús-gyümölcs párosítású ételeket - de higgyétek el, nem az. Valami isteniség. Marad is a repertoáromon, mert a töltött káposzta az egyik legkedvencebb ételem. Könnyû, finom, ilyenkor nyáron is 3-4 hetente fõzök.
Egyébként a másik, amit itt Zalában fel nem foghatok, hogy nem is ismerik az igazi töltött káposztát. Fõznek egy paradicsomos-húsgombócos, hosszú lére eresztett valamit, és azt merészelik rá mondani, hogy töltött káposzta. Na, én meg ugrok ilyenkor három hátraszaltót, két leszúrt rittbergert, számolok százig, majd angyali mosollyal, fogaim közt kissé sziszegve és visszafojtva csak ennyit mondok? Tényleg? Ezt a "töltött" káposztát nem ismerem. Magamban még hozzáteszem: nem is akarom. Most lehet engem utálni, de a töltött káposzta azért töltött káposzta, mert be van töltve, ugyi. Jó lehet a gombócos káposzta is, de ne mondja senki rá, hogy az töltött káposzta. Az simán gombócos káposzta. Maradjunk ennyiben.  
(Itt még a töltött paprikát is sokszor paprika nélkül fõzik, csak gombóccal, és arra is azt merészelik mondani, hogy töltött paprika, errõl ennyit. :)) )


Tehát, lássuk ennek a végtelenül egyszerû, mégis hihetetlenül finom ételnek a hozzávalóit 6 fõre:
a töltelékbe:
0,5 kg lapocka darálva
1 tojás
frissen õrölt bors
12 dkg nyers, fõttlen (lehetõleg kerek szemû) rizs
1 dl víz
a többihez: 1 nagyobb fej (lehetõleg) tölteni való lapos káposzta 
20-25 dkg egres
3 karika citrom (magok nélkül)
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 evõkanál hidegen sajtolt repceolaj vagy 1 púpos evõkanál zsír
kb. 1 - 1,5 evõkanál kristálycukor
1 csokor friss kapor
a tálaláshoz:
tejföl vagy sûrû joghurt


Fölteszünk egy nagy, kb. 7-8 literes fazékban vizet forrni. Közben a darált húst kézzel alaposan összedolgozzuk a tojással, vízzel, sóval, borssal és töltésig hûtõbe tesszük. (A víz azért kell a töltelékbe, mert így nem keményíti meg a tojás.)
Ha felforrt a víz, a káposztát bevagdossuk a torzsájánál körben úgy, hogy a levelek majd le tudjanak válni róla. Egy erõs és hosszú húsvillát beleszúrúnk a torzsába, és a forrásban lévõ vízbe merítjük a káposztafejet. Hagyjuk 3-4 percig fõni, aztán kivesszük egy nagy tálba. A külsõ 1-2 sor levelet leválasztjuk róla (maguktól is leesnek egyébként), majd a maradék káposztafejet villástól visszatesszük a forrásban lévõ vízbe. Ezt addig csináljuk, míg elég levelet le tudunk szedni a töltéshez. (Nekem 18 töltelékem lett.)
A leveleket felezzük a középsõ ere mentén úgy, hogy az eret ki is vágjuk. Ezekbe a fél levelekbe töltjük tölcsérszerûen a tölteléket. 
A maradék káposztalevelekbõl is kivágjuk a középsõ, vastag ereket és vékony csíkokra vágjuk. Egy széles, nagy fazékban (5-6 literes legyen) a zsiradékon megdinszteljük az apróra kockázott hagymát, majd a csíkokra vágott káposztalevelek felét rászórjuk egyenletesen. Erre kerül a töltelék, a tetejére megint egy kevés aprókáposzta, a megtisztított egres, az apróra vágott kapor, a citromkarikák. Felöntjük a káposzta abálólevével, sózzuk, cukrozzuk, és ráhelyezünk egy kistányérat, hogy a töltelékek a helyükön maradjanak. A lének a tányér fölött kell lennie pár centivel, mert a rizs majd elég sokat magába szív. Fedõt teszünk rá, hagyjuk felforrni közepes lángon. Forrás után kislángra tesszük és 25 percig fõzzük. Míg fõ, kóstoljuk a levét, hogy meg tudjuk állapítani, kell-e még bele só vagy cukor vagy citromlé. Ha készen van, még hagyjuk 1 órát a fedõ alatt, hogy a rizs teljesen megpuhulhasson. Tálaláskor tejfölt vagy joghurtot kínálunk mellé.
Tipp: szerintem ez az étel marhahússal vagy szárnyashússal is készíthetõ. Sõt, szõlõlevélbe is tölthetõ, így akkor nem kell abálni a káposztaleveleket, csak apróra vágni egy keveset.

És találtam Chili & Vaníliánál még egy izgalmas köszmétés levest is, ezt is el fogom valamikor készíteni, mert isteni lehet. Segesvári egreses marhahúsleves

Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2018/07...

sponsored links

Keres?s