Joghurtos török padlizsánsaláta

2017-03-18

sponsored links


Néha azért én is olvasok híreket. Most éppen azt, hogy Romániában már milyen komoly a kanyarójárvány, sõt, átlépte a határokat is. 
Általában az alternatív medicinát alkalmazom és preferálom, de nem fanatikusan. Vannak a modern orvoslásnak is eredményei, kifejezetten elõnyös alkalmazási területei: például a traumatológia, amikor hirtelen, gyorsan kell beavatkozni - vagy a vakcinák, amik embermilliók életét mentik és mentették már meg. Én felnõttként, 21 évesen kaptam el ezt a veszélyes betegséget, mert volt anno pár évfolyam, akik rossz szérumot kaptak gyerekkorukban, és pont benne voltam. Három vagy négy hétig nyomtam az ágyat, és volt két éjszakám, amikor tudtam és éreztem, hogy nem biztos, hogy megérem a reggelt. És örülhetek hogy semmilyen szövõdmény nem maradt vissza: például meg is vakulhattam volna. Szóval ez nem játék. Megértem, hogy sok szülõ a legjobbat akarja, de érdemes elgondolkodni, hogy mi is az a legjobb.







Gyönyörû ákciós padlizsánt vettem. (Lassan már vadászatnak kéne neveznem az alapanyag-beszerzést, amilyen árak vannak... ?)
Szerintem padlizsánból a törökök készítik a legzseniálisabb ételeket. (Elnézést az erdélyiektõl, ez csak a személyes ízlésem, nem kõbe vésett kijelentés. ?) Az imám elájultnál istenibbet el sem tudok képzelni, ahogy salátából sincs ennek a krémes-joghurtosnak párja, és én kencébõl is bizony a baba ganush-t szeretem a legjobban - ami lehet hogy nem egészen török eredetû, de arab, az biztos.




Ennek a salátának a legnagyobb titka a krémes, sûrû joghurt. Enélkül hozzá se kezdjünk, és ez nem túlzás. ? Ha hozzájutunk vagy török, vagy görög joghurthoz, ami jó minõségû, akkor nincs gond, de ha nem, akkor egy kis macera van vele, de megéri. Én úgy állítottam elõ, hogy 7 dl natúr joghurtot (amit a Zalaco-nál vettem kimérve és finom, selymes) és 1 dl tejszínt összekevertem, és egy éjszakára hûtõbe tettem kicsöpögni: vékony, de sûrû szövésû pamutanyagot teszek egy nagy szûrõbe, azt pedig beleállítom egy fazékba. Minél tovább hagyjuk a szûrõkanálban, annál sûrûbb lesz a kész joghurt. Általában olyan 8-12 órán át csepegtetem. Ha van itthon mascarpone, akkor csak a joghurtot csöpögtetem, és a kész, sûrû joghurthoz keverek 1 púpos evõkanál mascarponét, mert a görög és török joghurt nem csak attól olyan krémes, hogy sûrû, de attól is, hogy van zsírtartalma, ami a magyar joghurtokról nem mondható el. Ezért ezt pótolni kell vagy tejszínnel az elején, vagy mascarponéval a végén. (Zalzikihez is mindig ilyet készítek.)

Hozzávalók 4 fõre:
3 nagyobb padlizsán
2 gerezd fokhagyma
2 csokor petrezselyemzöld
só, frissen õrölt bors
1/2 mokkáskanál õrölt római kömény
1 mokkáskanál õrölt koriander
olívaolaj
citromlé
7 dl natúr joghurt + 1 dl tejszín kicsepegtetve
vagy 4 dl görög vagy török joghurt

A sütõt elõmelegítjük a legmagasabb fokozatra. A padlizsánt felkockázzuk, olyan 2-szer 2 cm-es kockákra. A nagy gáztepsit kibéleljük szilikonos sütõpapírral, és a kockákat eloszlatjuk rajta úgy, hogy elõtte a sütõpapírt kissé megolajoztuk. Majd gyengéden sózzuk, borsozzuk a padlizsánt, és mehet is a jó forró sütõbe. Ennek a salátának, sõt, általában minden padlizsános ételnek a titka az, hogy jó feketésre kell sütni a padlizsánt. Tehát addig sütjük, amíg szép színt kapnak a kockák. Ha készen van, kivesszük, s hagyjuk teljesen kihûlni.







Közben elkészítjük a többit: a sûrû joghurtot elkeverjük a felaprított petrezselyemzölddel, a mozsárban porrá õrölt fûszerekkel és a zúzott fokhagymával, s némi sóval. A kihûlt padlizsánkockákat végül beleforgatjuk, s olyan 2-3 órára hûtõbe tesszük, hogy összeérjen. Tehetünk a joghurtba egy kevés citromlét már a készítéskor is, de nem feltétlen muszáj, lehet tálaláskor is kínálni hozzá, és a tetejét még meglocsolhatjuk olívaolajjal is.

Isteni friss lepénykenyérrel, de én sült krumplival is imádom. Ez a saláta grillezett cukkinivel is pazar lehet, és nyáron friss mentát is tehetünk bele.

Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2017/03...

sponsored links

Keres?s