joghurtos-fokhagymás zöldbab

2010-09-15

sponsored links

... egy kis hússal. tegnap csak sárgahüvelyû zöldbabot kaptam a vásárcsarnokban, viszont a kedvenc zöldségesemnél volt zsenge, zöldhüvelyû is. a sárgából leves lett, a zöldbõl pedig, a fokhagymás-joghurtos zöldbab, mautner zsófi szakácskönyvébõl. a könyvben szereplõ recept spenótot használ, de mint zsófi írja, jól mûködik egyéb zöldségekkel is, például céklával, cukkinivel és zöldbabbal is. pécs egyetlen keleti élelmiszereket árusító boltjában kaptam hozzá török joghurtot is: egy kilós kiszerelés 700 forintba kerül. ez a fajta joghurt sokkal sûrûbb (mintha tejföl lenne) és intenzívebb ízû, mint a nálunk egyébként kapható joghurtfélék. ha nincs ilyen lehetõségünk, akkor a sima natúr joghurtot is le lehet csepegtetni.

fokhagymás-joghurtos zöldbab sült csirkével

(a zöldbab fõételként 2 személyre, köretként 4 személyre elég. itt a hús miatt köretként szerepel)

4 egész csirkecomb
500 g zsenge zöldhüvelyû bab
300-400 g török joghurt
4 gerezd fokhagyma
frissen tört fehérbors
frissen õrölt feketebors

kacsazsír
jó minõségû olívaolaj
pár kupica pálinka vagy whiskey
1 csípõs piros paprika vagy chili
1-2 ek fenyõmag
csipet fleur de sel

a csirkecombokat megmossuk, az esetleges tollmaradványoktól megtisztítjuk, papírral megtöröljük. bedörzsöljük sóval és feketeborssal, meglocsoljuk olívaolajjal és egy jénaiba pakoljuk õket. mehet rá bõven kacsazsír és a pár korty alkohol is. jó meleg sütõben, többször megforgatva és locsolgatva szép pirosra sütjük. a többi elõkészületet ráérünk akkor elvégezni, ha a húst már csak pirítani kell.

a zöldbabot megmossuk és megtisztítjuk. lobogó sós vízben 3-4-5 perc alatt roppanósra fõzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és félretesszük. a joghurtot összekeverjük jókora adag fehérborssal és sóval, majd belereszeljük a fokhagymát. a paprikát/chilit apróra vágjuk. a fenyõmagot szárazon aranyszínûre pirítjuk. a zöldbabot összekeverjük a joghurttal, megszórjuk a paprikával és a fenyõmaggal, majd jól megöntözzük olívaolajjal, mert nagyon jót tesz neki. a húsra még egy kis plussz nagyszemû só, vagy fleur de sel is jár.

a chili és vanília szakácskönyvbõl, egy-két apró változtatással

Folytats a blogon ... starfokker.blogspot.com/2010/09/joghu...

sponsored links

Keres?s