Jetty torta

2018-03-17

sponsored links

A Nagyi titka oldalán láttam így ebben a formában meg a receptet. A mi családunkban ez már évtizedes receptnek számít, itt a blogon is van már róla kép fent, de mi eddig mindig õzgerinc formában készítettük el, soha nem így. Annyira megtetszett, hogy gondoltam most hétvégére megsütöm. Az öcsémnek ez a kedvence, és hozzájuk készültünk vasárnap, csak az idõjárás közbeszólt. A tortát könnyû elkészíteni, és így ebben a formájában nagyon mutatós, nem beszélve arról, hogy finom is.
 Hozzávalók a tésztához: 15 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 ek vanília kivonat, 4 tojás, 30 dkg rétes liszt, 1/2 cs. sütõpor, pici só.
A töltelékhez: 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor, 20 dkg dió, 20 dkg mazsola, 1 dl narancslé, 2 ek rum, kb 1 dl lekvár, 1 narancs héja.
A mázhoz: 10 dkg étcsoki, 2 ek semleges olaj. A díszítéshez: pár szem szép dió, pár szem mazsola, kandírozott narancshéj, pisztácia, darabolt mandula.
Elkészítése: melegítsük elõ a sütõt 160 fokra. A puha vajat keverjük el a cukorral és a vanília kivonattal, majd egyenként üssük bele a tojásokat és azokkal is keverjük jó habosra. Végül forgassuk bele a sütõporral és pici sóval elkevert réteslisztet. Öntsük egy sütõpapírral kibélelt közepes méretû tepsibe és süssük 15 percig. Vegyük ki a sütõbõl, hagyjuk kicsit hûlni, majd vágjuk ki a közepébõl a tortaformát. Ezt tegyük bele a formánkba, majd ebben fogjuk folytatni a mûveletet. A vajat keverjük el alaposan a porcukorral, majd a kakaóval tegyük bele a lereszelt narancs héját is. A mazsolát elõzõleg áztassuk bele a narancslé és a rum keverékébe. Ezt még az összes mûvelet elõtt tegyük meg, hogy jól megszívja magát. A diót is vágjuk apróra.Morzsoljuk bele a megmaradt tésztát a vajas keverékbe, tegyük bele a beáztatott mazsolát és a diót is, majd annyi lekvárral keverjük össze, hogy jól kenhetõ legyen, mert a vajtól majd vissza fog dermedni. Hagyjuk hûlni, a legjobb ha egy éjszakán át pihen, de pár órát mindenképp ajánlatos.
Vegyük ki a formából a kész tortánkat, olvasszuk meg a csokit  gõz felett, keverjük el benne az olajat, hogy szép sima krémet kapjunk, öntsük a tortánk tetejére, majd egy széles késsel vagy tortaformázóval simítsuk el a tetején a csokit, hagyjuk lefolyni az oldalán a felesleget. Díszítsük ízlés szerint.


Folytats a blogon ... csibekonyha.blogspot.com/2018/03/jett...

sponsored links

Keres?s