Japanika, a keleti konyhák fúziója

2017-03-22

sponsored links

Kis hazánkban a keleti konyha szerelmesei két kategória közül választhatnak leginkább. Van a kínai gyorsbüfé, ahol télen-nyáron folyamatosan párás az ablak, de nem is akarjuk tudni, hogy mi is folyik a konyhában, illetve van a szuper elegáns étterem, ahol sokszor nyakkendõ nélkül kicsit feszélyezve érezzük magunkat. Nos, a Japanika célja, hogy ezen két kategória közé helyezze magát és ne érezzük magunkat bénának, ha nem tudunk profin pálcikával enni például.

A Bazilika szélárnyékában találni az üzletet. Hosszan, vékonyan nyúlik el a vendégtér, de jelenleg egy téli teraszt is találunk kint még. Keleties világot idézõ dizájn, de kellõen laza maradt, nem akarja arcunkba erõszakolni a tömény felkelõ nap országának minden vonását. Némi zenét csempésznek még a háttérbe és meg is van az egész hangulatilag.

belsõ

Az étlap szerencsére kellõen tele van tûzdelve fényképes illusztrációkkal, ami egy átlag halandó esetében sokat segíthet, ha keleties fogások között kell csemegéznie. Az étterem nevébõl talán elsõre szigorúan japán fogásokat remélnék, de inkább egy fúziós vonalat képvisel, ami több keleti nemzet konyháját foglalja magába, de egy-egy pillanatig magyar vonatkozást is fel lehet fedezni.

tekercsek

pálcikák

Elõételeik közül a manapság egyre nagyobb népszerûségnek örvendõ édesburgonyás pálcikákat, illetve a tavaszi tekercseket kóstoltuk. Elõbbi sok magyar panírimádó szívét megdobogtathatja, mivel egyszerûen a pálcikákat tempurában kisütik. Ízre a burgonya hibátlan, kellõen édes és friss. A tekercsek esetében kérhetünk sajtos-zöldségest vagy csirkés-zöldséget verziót is. A zöldségek és az apró csirkehús darabok zseniálisan harmonizálnak, a tekercs végét pedig vastagon zárták szezámmaggal. Mindkettõ esetében igaz, hogy elõételnek szánták, viszont kifejezetten bõséges adagra sikerültek.

Wall Street

Fõétel fronton kihagyhatatlan a sushi, melyekbõl gazdag kínálattal dolgozik a Japanika. Vannak hagyományos, kifordított, szendvics és egyéb sushik is, de pár európai ízlésre igazított összeállítással is találkozhatunk az étlapon. A hangzatos Wall Street lett a befutó, ami füstölt és nyers lazacot, krémsajtot, avokádót, uborkát és bazsalikomos tempuramorzsát tartalmaz. Ízében kétség kívül a dupla adag lazac érzõdik, ami mellett karakteres íz még az avokádó, illetve a krémsajt, ami fõleg állagával tûnik ki.

tészta

A másik fõfogás a Makaou volt, amit történetesen udon tészta zöld curryvel, brokkolival, zöld kaliforniai paprikával, gombával és mogyoróval. A japán vastagtésztát az étterem színfalai mögött készítik, így mondhatni mindig friss alapanyaggal dolgoznak. Ízre picit csípõs, de közelébe nem ér a rettegett vörös currynek azért. A keleties fûszerezés mindvégig uralja a tészta ízét, amit csak néha tör meg a brokkoli ízvilága. Minden egyes falat utóízében ott érezni a csillagánizs jellegzetes aromáját, kifejezetten kellemes.

desszert

Egy ilyen nemes menüt mindenképpen meg kell tisztelni egy desszerttel, amibõl szintén bõséges kínálat figyel az étlapon. A Matcha fedõnevet viseli a desszert, ami lisztmentes mandulás piskóta, matcha teakrém, eperzselé és kókuszpüré mousse felhasználásával készül. Tökéletes zárása egy keményebb menünek, mivel rendkívül légies és könnyed desszert. Az eperzselé és a mandula íze, melyek megadják jellegét.

kintrõl

Adagra semmi panasznak nincsen helye, hiába tûnik például a sushi ránézésre kevésnek, elõétel után egy nyolcas sereg, simán eltelíti az átlag embert. Azok, akik nem szeretnének kimozdulni, azok rendelni is tudnak, így házhoz gurul a Japanika. Árban az átlaghoz mérve jó helyen vagyunk, és annyira vészesen az sem érzõdik, hogy bizony a Bazilika harangja kolompol a fejünk felett. Elõételek 750-1500 forint között mozognak, a tavaszi tekercs például 990 forint. A sushi kínálat sokkal nagyobb sávon mozog, de bele kell számolni, hogy az alap zöldséges verziókból az extrább több húsos példányokig mindent megtalálunk. A Wall Street történetesen 2450 forint. A desszert 1190 forint, ami szintén nem nevezhetõ túlzónak.

Japanika – 1051, Budapest, Szent István tér 7. – Facebook

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték


Folytats a blogon ... mitettemma.hu/japanika-a-keleti-konyh...

sponsored links

Keres?s