J?d?sf?lgomba. Vigy?zat, kiugorhat a serpeny?b?l!

2022-11-26

sponsored links

Sokak kedvence, t?len k?l?n?sen, amikor m?s gomba alig akad. Korhad? ?gakon, kid?lt fat?rzseken, beteg f?kon fordul el?. Szereti a sokfel? gyakori bodzabokrokat, a f?zeket, az ak?c ?s eperf?t is, de megjelenhet m?s fafajokon is. Nev?t cs?sze- vagy f?lszer?, lebenyes megjelen?se miatt kapta. V?kony r?teg? gomba, egyik fel?lete f?nyes, csillog?, m?sik finoman nemezes, sz?ne a halv?ny v?r?sesbarn?t?l a s?t?tbarn?ig, majdnem feket?ig v?ltozhat. T?nkje nincs, szab?lytalan form?j?, porcos-kocsony?s, rugalmas ?llag?, jellegzetes gombafaj. ?ltal?ban nem n? t?l nagyra, de r?bukkanhatunk ak?r majdnem teny?rnyi p?ld?nyaira is. Odafigyelve jellegzetess?geire, m?s gomb?val nehezen t?veszthet? ?ssze. Piacokon is ?rus?that? gyakori faj. J?d?sf?lgomba a konyh?mban, egy kor?bbi blogbejegyz?s, ahol receptek ?s a gombafaj bemutat?sa is olvashat?
Eur?p?ban ?s itthon sem volt r?gen a konyh?ban k?l?n?sen kedvelt gomba, kev?ss? tudunk fogyaszt?s?r?l, nincsenek r?gi j?d?sf?l?s receptjeink. Gy?gyhat?sair?l tal?n jobban ismert, gyullad?sg?tl?, v?ralvad?sg?tl?, v?rzs?rszint-cs?kkent? tulajdons?ga eml?thet?. Emellett kal?riaszeg?ny, de j?l eltel?t? gomba, feh?rje-, rost-, vitamin- ?s ?sv?nyianyag-forr?s, teh?t t?pl?l?kk?nt is b?ven vannak er?nyei. ?rdemes teh?t fogyasztani nem ?ppen bizalomgerjeszt? kin?zete ellen?re. Furcsa ?llaga, megjelen?se azonban egyben a kulin?ris ?rt?k?t is jelenti. B?r gomba?ze nincs, porcos darabk?ira j? r?harapni az ?telben. ?ztelens?ge miatt f?szerezni intenz?vebben kell, ?s ?rdemes s?t?t sz?neihez olyan sz?n? alapanyagokat t?rs?tani, amikkel ?tv?gygerjeszt?v? v?lik az ?tel.
A faf?lgomb?kat, ?gy ezt a fajt is a t?vol-keleti, legink?bb a k?nai konyha kedveli. Pir?tott z?lds?gekben, levesekben k?stolhatjuk, a k?nai cs?p?s ?des-savany? leves egyik fontos alapanyagak?nt is j?l ismert. Tal?n t?nyleg levesekben a legfinomabb, de szinte b?rmi m?sba is tehet?. P?rk?ltekbe, t?sztasz?szokba, sal?t?kba, k?retekbe rakhatunk bel?le, t?lthetj?k s?s pit?kbe, az apr?bbak savany?that?k, a nagyobbak t?lthet?k, ?s t?ltve kir?nthat?k. A t?ltel?ket a nagyobb p?ld?nyok fels? ?s als? r?tege k?z?, azokat finoman sz?tv?lasztva tehetj?k ?s ?gy pan?rozhatjuk.Vigy?zat, kiugorhat a serpeny?b?l! S?tve, p?rolva kiugorhat, kipattanhat a serpeny?b?l, ez?rt aj?nlott pl. toj?sr?ntott?ba s?t?s el?tt is b? v?zben el?f?zni. J? tulajdons?ga, hogy gyorsan sz?rad, de gyorsan vissza is veszi a vizet, m?gpedig ?gy, hogy ?lvezeti ?rt?k?b?l nem vesz?tve, nem k?l?nb?ztethet? meg a frissen gy?jt?tt gomb?t?l. Ha sokat tal?lunk, vagy nem haszn?ljuk fel azonnal, ?rdemes teh?t megtiszt?tva, megmosva megsz?r?tani. ?vatoss?g!!! Aki m?g soha nem k?stolta, csak kis adagban tegye el?sz?r! Van, akinek gyomor-b?l t?neteket okoz.
J?d?sf?lgomb?s receptek itt b?ven

Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2022/11/juda...

sponsored links

Keres?s