Házi gochujang

2017-08-13

sponsored links

Ebben a posztban egy koreai csípõs pasztáról lesz szó. Voltaképpen egy fermentált paszta, amit jó esetben is 30 napig kellene érlelni, node hát rohanó világunkban kinek van ideje azt megvárni?! Így én egy gyorsabb változatot hoztam, ami már pár nap után használható különbözõ ételekben, mivel eleve fermentált, tekintve, hogy misot tartalmaz.
Néhány hónappal ezelõtt egyre-másra jöttek szembe velem azok a receptek, amikhez ez a csípõs krém kell, de itthon sehol nem találtam hasonlót sem, így aztán magam láttam neki. Mivel koreai paprika porom sem volt, hát ezt egyszerû csiliporral helyettesítettem. Nem autentikus recept ugyan, de maximálisan finom vegán végeredményt kaptam. Tésztákhoz, szószokhoz használom.



Hozzávalók:
- 1 csésze vegán miso
- 1 csésze víz
- 1 1/4 csésze barnacukor
- 1/2 koreai csilipor (ahogy fentebb említettem, én ezt egyszerû csiliporral helyettesítettem)
- 1 ek. só
- 1 ek. szaké
- 1 tk. rizsecet

Elkészítés:
A vizet és a barna cukrot egy serpenyõbe tesszük, és kevergetve addig hevítjük, amíg a cukor el nem olvad.
Ezután hozzáadjuk a miso pasztát, és tovább kevergetjük, amíg kissé be nem sûrûsödik. Hozzákeverjük a csiliport is, és sûrûsödésig kevergetjük. (Amikor a felszínen buborékozik, akkor már jó.)
Ekkor kikapcsoljuk alóla a fõzõlapot, és otthagyva addig kevergetjük-hûtjük, amíg csaknem szobahõmérssékletû masszát kapunk. Ekkor hozzákeverjük a rizsecetet és a sót, majd miután teljesen kihûlt a paszta, zárható üvegbe tesszük.
Hûtõben hónapookig eláll.

Folytats a blogon ... cinnamonandpaint.blogspot.com/2017/08...

sponsored links

Keres?s