Húsvéti kalács -nem csak húsvétra

2017-04-24

sponsored links


 Még húsvét elõtt ígértem, hogy hozom a harmadik kipróbált osztrák ételt is. Zsemle méretû kalácsokat sütöttem, amit az osztrákok jégcukorral szórnak meg. Én egy részére dekorsót tettem, másik részét simán lekenve hagytam, mindenképp finom volt.

Hozzávalók (10 darabhoz): 30 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 dkg élesztõ, 2 evõkanál cukor, 1,5-2 dl tej, 2 tojássárgája, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 evõkanál rum, 1 mokkáskanál vaníliakivonat, csipet só; a tetejére: 1 tojássárgája, 1 evõkanál tej, jégcukor.


Elkészítése: 1,5 dl langyos tejben elkavarunk egy teáskanál cukrot, az élesztõt belemorzsoljuk és hagyjuk felfutni. A lisztet a sóval elvegyítjük. A tojássárgájához adjuk a citromhéjat, a maradék cukrot, a rumot, a vanília kivonatot, összekavarjuk, a puha vajjal együtt a liszthez adjuk. Beleöntjük az élesztõs tejet, majd még annyi tejjel, amennyivel sima, puha tésztát kapunk, megdagasztjuk. Letakarva 50 percig kelesztjük, ekkor 10 részre osztjuk. Kis golyókat formázunk, melyeket sütõpapírral bélelt tepsire, egymástól távol helyezünk el. Tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, ollóval Y alakban mélyen bevágjuk, és megszórjuk jégcukorral. A sütõt 180 fokra állítjuk, amíg bemelegszik, hagyjuk kelni a tésztát, majd 20 perc alatt pirosra sütjük. 

Folytats a blogon ... sarokkonyha.blogspot.com/2017/04/husv...

sponsored links

Keres?s