Húsgombócos csicseriborsó leves.

2017-01-12

sponsored links




A csicseriborsót szeretem, de valamiért mégis ritkán készül belõle ebéd, és akkor is leginkább egy finom leves. (csicseriborsóval készült receptek itt megtalálhatóak) Nem is emlékszem, hogy ennek a levesnek az alapötletével hol is találkoztam, de valahogy rögtön felkeltette az érdeklõdésemet, és egy kicsit a magam ízlésére formálva készítettem el. A húsgombóc fûszerezése kissé eltér a megszokottól, és a levesbe is került többféle fûszer, de a végeredmény ennek köszönhetõen különösen finom. Mivel konzerv csicseriborsót használtam, így szinte csakis annyi idõt kell a fõzésre szánni, még a húsgombócok puhára fõnek. Ebben a hideg téli idõben pedig jólesik elkanalazgatni ezt a laktató, és színeiben nyarat idézõ levest. A recept megjelent a novemberi "Küldd el a Recepted" Gizi-receptjei rovatban.




Hozzávalók a húsgombóchoz:

50 dkg darált sertéscomb
2 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1 mk õrölt gyömbér
1 mk kurkuma
1 mk só
1 mk õrölt koriander
õrölt színes bors (ízlés szerint)
1 ek apróra vágott petrezselyemzöld


A darált húst tegyük bele egy tálba, majd facsarjuk rá a citromlevet, adjuk hozzá a fûszereket, a zúzott fokhagymát, és az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd gyúrjuk össze a masszát.

Ezután nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd tegyük félre felhasználásig. 





Leves hozzávalói:

1 ek olívaolaj
5 dkg vaj
1 db vöröshagyma
2 ek sûrített paradicsom
1 db paprika
1-2 szál zellerzöld
5-6 szál petrezselyemzöld
1 szál lestyán
1-2 db szárított csilipaprika apróra vágva
1 mk õrölt koriander
1 mk kurkuma
1 tk pirospaprika
2 tk ételízesítõ
só (ízlés szerint)
õrölt bors (ízlés szerint)
1/2 citrom leve
1 konzerv csicseriborsó
1 l víz


Az olívaolajat és a vajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és a vékonyra szeletelt paprikát, majd pároljuk pár perc alatt üvegesre. 

Ezután adjuk hozzá a sûrített paradicsomot, szórjuk meg a fûszerekkel, majd keverjük alaposan össze, és öntsük fel a vízzel.

Ezután tegyük bele az elõzõleg cérnával összekötött zöldfûszereket, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítõt, és fõzzük kb. 30 percig. (érdemes a zöldfûszereket összekötni, mert akkor egyben kitudjuk majd venni a levesbõl)

Vegyük le a tûzrõl, szedjük ki a zöldfûszereket, botmixerrel pépesítsük, majd tegyük bele az elõzõleg elkészített húsgombócokat, és szép lassan addig fõzzük, még megfõnek.

Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót, facsarjuk hozzá a citromlevet, ha szükséges még ízesítsünk utána, majd fõzzük még pár percig. (csakis pár percig fõzzük, nehogy a csicseriborsó szétfõjön)




Tálalás elõtt szedjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2017/01/h...

sponsored links

Keres?s