Három hónap

2017-06-21

sponsored links

Ennyi idõ kellett ahhoz, hogy nagyjából helyére tegyem mindazt a házban, ami a két hónapnyi kórházi tartózkodás alatt felgyûlt. Nomeg az utána következõ hónapokban. Bizony, ezek rakódnak egymásra. De a minap, mikor délelõtt leültem és konstatáltam, hogy már "csak" a szinten tartás a feladat, végtelenül megkönnyebbültem. Persze mindehhez Prücsi kellett, a vele lassacskán kialakuló napirend és az, hogy végre legyen két olyan hetünk, amikor nem kellett hetente 2-3 orvoshoz menni kontrollokra. Már én belegolyóztam, nemhogy õ.
De a lényeg, hogy túl vagyunk ezen is. És végre elfogyott az óriás méretû szennyeskosárból a családi százlábúnk minden zoknija.
Csak reménykedni merek benne, hogy meg tudom tartani ezt a szintet itthon és a kertben, merész vágyálomként pedig az önellátó konyhai tevékenységet is meglebegtetem magam elõtt, mert már rettenetesen hiányzik a saját fõztöm és megõrülök attól a sok szeméttõl, amit jobb híján az elmúlt hónapokban magamba tömtem.

Receptnek egy tavalyit hozok, hiszem érik végre a meggy. Kivételesen idén nem készítek belõle lekvárt, de azt hiszem, ez érthetõ jelenleg. :)

A recept a Kifõztükben is megjelent, a szuper szögletes piteformát pedig a Cookori-nál lehet kapni.

Túrós-meggyes lepény

 
Hozzávalók 14 szelethez, 20 x 28 cm-es piteformához
8 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
4 dkg fehér tönkölyliszt
4 dkg nyírfaporcukor
7 dkg hideg vaj
1 evõkanál tejföl
1 csipet só
a töltelékhez:
50 dkg túró
15 dkg tejföl
10 dkg nyírfaporcukor
2 tojás
2,5 dkg tönkölydara
30 dkg magozott meggy
1 citrom reszelt héja

A liszteket elvegyítjük a sóval, a cukorral, elmorzsoljuk a vajjal. A tejföl hozzáadásával, gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belõle. Kb. 2 mm vastagra nyújtjuk, és sodrófára tekerve a kivajazott, lisztezett pitesütõformába emeljük. Óvatosan belenyomkodjuk, a széleknél a felesleges, kilógó részeket levágjuk. Az alját villával megszurkáljuk, és hûtõbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
A meggy kivételével minden hozzávalót kézi mixerrel elvegyítünk, majd a végén beleforgatjuk a gyümölcsöt is. Eloszlatjuk a tésztán a tölteléket, majd a lepényt 180 fokra elõmelegített sütõben 45-50 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihûlni, végül szeletekre vágva kínáljuk.

CH tartalom: 16 g CH/szelet
Kalóriatartalom: 162 kcal/szelet






Folytats a blogon ... flamcsi.blogspot.com/2017/06/harom-ho...

sponsored links

Keres?s