Hópehely keksz

2017-12-13

sponsored links









Régóta tetszettek a hópehely formájú sütikiszúrók, s idén télen sikerült is szert tenni két kis csinos darabra. Amint megérkeztek, elkezdtem gondolkodni, vajon milyen is legyen az elsõ keksz, amit velük formázok. Persze nem kellett sokáig várniuk, mert a díszítés -amit több helyen is láttam külföldi oldalakon böngészés közben és nagyon megtetszett- az már biztos volt. Már csak a tésztát kellett "kisütni". :D Ehhez a jól bevált kekszreceptemet variáltam kicsit át. A "gombhoz a kabátot" tipikus esete. :D ...és mivel igen jól sikerült, karácsonyig még biztos sül egy (két) adag. ;)









Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg sima liszt
5 dkg étkezési keményítõ
20 dkg vaj
20 dkg cukor
2 tojás
1 tk. sütõpor
1 ek. karácsonyi fûszerkeverék
1 csipet só

A díszítéshez:
1/2 tojásfehérje
10 dkg porcukor
1 kk. citromlé
1 ek. étkezési keményítõ
kristálycukor

  1. A lisztet, az étkezési keményítõt, a cukrot, a fûszerkeveréket és a sót tálba mérjük, elkeverjük, majd a felkockázott vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat és az egészet gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  2. Lisztezett felületen ~4 mm vastagra nyújtjuk, hópehely formával kiszúrjuk. A megmaradt tésztát újra gyúrjuk, nyújtjuk és kiszúrjuk.
  3. Sütõpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk és 175°C-ra elõmelegített sütõben ~8-10 perc alatt kisütjük a kekszeket. Kihûtjük.
  4. Az írókához az átdarált, átszitált porcukorhoz keverjük az étkezési keményítõt. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a citromlevet és a porcukrot apránként hozzáadva habverõvel, sûrûn folyós állagúra keverjük. Nem kell az egész cukormennyiség, csak annyit adagoljunk, amennyivel elérjük a kívánt állagot.
  5. Az elkészült cukormasszát masszív mûanyag zacskóba kanalazzuk. Végét lezárjuk és egyik csücskén apró lyukat vágunk. Feldíszítjük a kekszeket, majd egy kevés pihentetés után, mielõtt az íróka megszáradna, kristálycukorral hintjük meg. A felesleget, ami nem tapad a díszítéshez, óvatosan leszórjuk, ezután hagyjuk, míg az íróka teljesen megszárad.
  6. Jól zárható dobozban hetekig is eláll(hat), így akár ajándékba is adhatjuk. :)













    Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

    sponsored links

    Keres?s