Hólabda az ünnepi asztalra

2010-12-20

sponsored links

Tartozom még a karácsonyi süteménnyel, ami ezúttal nem beigli lesz, hanem a hólabda. Már tavaly is megcsináltam, de azóta találtam egy másik receptet, és ez talán még jobb lett. Annyira megtetszett, hogy a Pécsi Borozó téli számába is ezt a receptet adtam. Ez már a negyedik alkalom volt, hogy a pekeskifli.blog egy-egy oldalt kap a sváb ételek bemutatására, népszerûsítésére a negyedévente megjelenõ régiós boros magazinban. A felkérés továbbra is él, tehát jövõre lesz folytatás.

 


Hozzávalók 16 hólabdához:
 
? 500 gramm rétesliszt
? 60 gramm vaj
? 4 egész tojás
? 100 gramm fõzõtejszín
? ? teáskanál szódabikarbóna
 
? 1 liter olaj a sütéshez
? porcukor, õrölt fahéj, esetleg vaníliacukor a megszóráshoz
? lekvár a tálaláshoz
 
 
A tésztát könnyû összeállítani, és keleszteni sem kell. Én mindenképpen a réteslisztet ajánlom, feszesebb tartású, jól formálható tészta lesz belõle. Miután alaposan összegyúrtuk a hozzávalókat a megadott mennyiségben, osszuk szét a tésztánkat tizenhat részre, és formáljunk mindegyik darabból egy-egy golyót. Egy nem túl nagy, magas falú edényben hevítsünk fel körülbelül egy liter olajat. Jól válasszuk meg az edényt: az olaj elég magasan álljon benne ahhoz, hogy a sütõformát teljesen ellepje. A golyókat sodorjuk ki tíz-tizenkét centiméter átmérõjû körlapokká, és mindegyiken ejtsünk nyolc párhuzamos vágást egy körkéssel, vagy derelyeszaggatóval.
 
 
Nyissuk szét a sütõformát, és helyezzünk bele egy tésztát úgy, hogy minden második csíkot megemelünk. Zárjuk be a formát, és tegyük az olajba. A tészta ekkor megduzzad, és szépen kitölti a gömb alakú eszközt. A fánkot addig süssük, míg világosbarna színû nem lesz, és néhányszor forgassuk meg közben. Ha elkészült, vegyük ki, egy papírtörlõn csöpögtessük le, majd egy fogó segítségével óvatosan nyissuk fel a még forró formát, amibe már mehet is bele a következõ tészta.
 
 
 
A fánkokat papírtöltõn szárítsuk meg, majd forgassuk fahéjas porcukorba, ízlés szerint vaníliás cukorba. Érdemes kipróbálni a mézeskalácsba való fûszerkeveréket is porcukorral keverve. Egy tál Schneeball az ünnepi asztal dísze lehet. Adjunk mellé finom házi lekvárt, vaníliasodót, pudingot. Frissen a legfinomabb, de ha marad, még napok múlva is jóízûen el lehet ropogtatni egy-egy darabot.
 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... pekeskifli.blog.hu/2010/12/20/holabda...

sponsored links

Keres?s