Házi hamburger

2018-06-20

sponsored links

Tegnap este olyan kellemes volt a teraszon üldögélve "vacsorázni", melyrõl készítettem 1-2 gyors fotót a Facebook oldalamra, és gondoltam, megkérdezem, Ti mit vacsoráztok...? Bár a vacsora szó egy kicsit most túlzás volt nálunk, hiszen csak hamburgert készítettünk a férjemmel. A zsemléket én sütöttem délelõtt, a férjem pedig este megsütötte a húst, no és persze a hozzá tartozó "egyebek" sem hiányozhattak. Nagyon finom, néha megkívánjuk. Bár a férjem ahogy öregszik, egyre kevésbé ragaszkodik az ilyesmikhez (hamburger, gyros, pizza), pedig régen szerette, de mostanában inkább a leveseket részesíti elõnyben és hozzá a második fogást. Én viszont néha-néha vágyom hamburgerre vagy pizzára és gyrosra is, Milán pedig egyenesen imádja a pizzát és a hamburgert, ami két havonta szerintem simán belefér az étkezésbe.
Viszont a tegnapi hamburgerrõl nem akartam receptet megosztani, mivel nem néz ki tökéletesen, mert csak úgy gyorsan "összedobtuk" a férjemmel (de így legalább látszik, hogy házi :), ráadásul a fotó is nagyon egyszerû. De többen is kértétek este a receptet és maga a hamburger nagyon finom, ezért a kérésetekre természetesen leírom. Majd legközelebb készítek a receptleíráshoz jobb képeket és utólag kicserélem. 

Ha nem nyaralunk és nem kirándulunk, akkor nálunk a nyár ellenére is minden nap sül-fõ itthon valami (sok új finomság is), csak bevallom, mostanában nincs kedvem és türelmem elõvenni a fotós kellékeket és szépen beállított képeket készíteni. Most egy kicsit nekem is nyári szünet van. :) De azért majd igyekszem, mert nem tudom õsztõl mire lesz idõm... Nem mintha most tele lennék szabadidõvel - pl. a következõ 2 hétre egy alapos nagytakarítást tervezek az egész házban. A két kisfiam mellett egyedül ez nem lesz egyszerû feladat.




Hozzávalók a hamburgerzsemléhez:
9 darabhoz:
60 dkg finomliszt
2 dl langyos tej
2 evõkanál kristálycukor
2 dkg friss élesztõ
1 teáskanál só
1 tojás
10 dkg natúr joghurt
fél dl olaj
+ 1 tojás a kenéshez a tetejére és szezámmag

A húspogácsához:
kb. 50 dkg darált sertéscomb
só és õrölt fekete bors

Az összeállításhoz:
9 vékony szelet sajt (nálam most sárga cheddar) 
1 vöröshagyma
1 lila hagyma
2 nagyobb paradicsom
1 uborka
1 kerti saláta
+ mustár, ketchup, majonéz ízlés szerint   
pici vaj


A zsemlék elkészítése:
  1. A tejben elkeverünk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt, összekeverjük, de nem futtatjuk fel. Egy tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a sóval és a maradék cukorral - a közepébe mélyedést csinálunk, ide beleütjük a tojást, beleöntjük a joghurtot, az olajat és az élesztõs tejet.
  2. Kézzel vagy géppel is dagaszthatjuk: amikor a tészta szép sima és kezd fényesedni és nem ragad a tálhoz (vagy a kezünkhöz), egy konyharuhával letakarjuk és 45 percig kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát óvatosan kiborítjuk az enyhén lisztezett gyúrótáblára és 9 egyforma darabra vágjuk, melyeket gömbölyûre formálunk és letakarva 15 percig kelesztjük.
  4. Ezután ismét átformázzuk a zsemléket: miközben a tésztát az óra járásával egyezõ irányba folyamatosan forgatjuk, körben a szélét alulról visszahajtjuk - ezt addig végezzük, míg szép gombócot kapunk. Ekkor a tenyerünkkel szabályos kis cipóra igazítjuk.
  5. Sütõpapírral bélelt tepsire/sütõlemezre sorakoztatjuk õket - egymástól picit távolabb. A tetejüket lekenjük a felvert tojással és kb. 30 percig a duplájára kelesztjük.
  6. Közben elõmelegítjük a sütõt 170 fokra (alsó-felsõ sütés), majd a zsemlék tetejét ismét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal és kb. 20-25 alatt aranybarnára sütjük. 
  7. Sütés után rácsra téve hûlni hagyjuk.   
A húspogácsa elkészítése:
Mielõtt elkészítjük a húspogácsákat, elõtte a paprikát, paradicsomot, uborkát, hagymát megmossuk, megtisztítjuk és vékonyra szeleteljük. A salátát megmossuk.
  1. A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 9 egyenlõ gombócra osztjuk. A gombócokat tenyerünkkel szétlapítjuk kb. 1,5 cm vastag húspogácsára.
  2. Ha grillserpenyõben sütjük, akkor nem kell alá olaj, ha viszont sima teflonserpenyõben sül, akkor pici olajat csepegtetünk alá és így sütjük a húspogácsák oldalát közepes lángon 2-2 percig. Ha biztosak szeretnénk lenni, hogy szépen átsüljön, amikor átfordítottuk a húsokat a másik oldalukra, az utolsó percben tehetünk a serpenyõre egy fedõt, így egész biztos, hogy jól átpárolódik a hús közepe is. Viszont ugyanebben az idõben, tehát az utolsó 1 percben tegyünk minden hús tetejére egy szelet sajtot is, hogy ráolvadjon.
Összeállítás:
  1. A zsemléket vágjuk ketté: egy serpenyõbe tegyünk picike vajat (tényleg csak picit) és minden zsemlét vágott felét pirítsuk meg egy kicsit (a zsemle alsó és felsõ vágott felét is). 
  2. Ekkor a zsemle alsó felére jöhet a húspogácsa a ráolvadt sajttal, majd ízlés szerint mehet rá a saláta, paradicsom-, uborka-, paprika- és hagyma szelet. 
  3. Tehetünk rá ízlés szerint ketchupot, majonézt, mustárt is, majd ráhelyezzük a zsemle tetejét.
Tipp:
Természetesen fele mennyiséggel is lehet készíteni a zsemlét, a húst és a többi hozzávalót is. (Mi többen fogyasztottuk, nem csak a család, ezért készítettünk ekkora mennyiséget.)

    

Jó étvágyat!   


Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2018/06/hazi-ha...

sponsored links

Keres?s