Hollókõ , Vár , Ófalu és a fazekasház

2018-06-16

sponsored links



Hollókõ Magyarország egyetlen faluja, melyet természeti környezetével együtt világörökségi helyszínként tartanak számon. A település lakói jellegzetes palóc nyelvjárásuk mellett gazdagon díszített népi öltözetüket is büszkén viselik. Az Ófaluban parasztházakból kialakított üdülõházak várják a hosszabb idõt itt eltölteni vágyókat.
Többek között Falumúzeum, Tájház, Babamúzeum, Szövõház, fafaragó kiállítás is megtekinthetõ a településen. Rövid sétával elérhetõ a hollókõi vár, Magyarország gyönyörû ezért mindenkit buzdítok hogy induljatok el és fedezzétek fel! Kedvcsinálóként hoztam nektek egy jó pár fotót. Kedvencem a vár után az Ófaluban található fazekasház,ahol gyönyörû kerámiákat készítenek amirõl sok sok fotót készítettem nektek. 




Vár


 A vár legendájából származik a falu neve is. Eszerint ugyanis élt valaha a környéken egy András nevû nagyúr, a híres Kacsics-família egyik tagja. András egyszer elrabolta valamelyik szomszéd földbirtokos szépséges feleségét, és az akkor épülõ vár egyik szobájába záratta. A kõmûvesek még dolgoztak az erõdítményen, s napközben mindig fel is rakták az asszony börtönének falait, ? a kövek azonban mindig eltûntek reggelre. A szépasszonynak ugyanis volt egy boszorkány dajkája, aki szövetségre lépett az ördöggel. Közbenjárására az ördögfiak éjjelente holló képében elhordták az építõköveket, s tették ezt mindaddig, amíg az asszony ki nem szabadult. A mese szerint az ördögökrõl, azaz hollókról kapta nevét a falu és a vár.


A vár az évszázadok során többször gazdát cserélt, Csák Máté, Károly Róbert, Széchenyi Tamás, a husziták vezére, Giskra is birtokolta. Sokat huzakodott a vidéken magyar és török is, ám I. Lipót 1711-ben, a Szatmári békekötés után leromboltatta. A romvárat részlegesen felújították, 1996 óta látogatható, 30 éves felújítási munkák után. A dombtetõre keskeny út vezet az ófaluból, kellemes sétával megközelíthetõ. A külsõ várudvaron, ahova csak felvonóhídon lehetett egykor bejutni, sok kincskeresõt vonzott egykor a sziklába vájt ciszterna, ahova a monda szerint Csák Máté és a törökök is sok kincset rejtettek el. A vár vastag, hûvös falai között a vár elsõ urát és családját bemutató panoptikum, 11-16. századból származó fegyvereket kiállító fegyverterem és meghitt hangulatú várkápolna várja a látogatókat. 






























De a legizgalmasabb mégis az a kilátás, amely a toronyba felkapaszkodva elénk tárul, a Cserhát lankáival és a falu kedves panorámájával.














A napjainkban is megcsodálható épületek az 1909-es tûzvész után épültek, de megõrizték eredeti formájukat és õrzik továbbra is letûnt korok hangulatát.








Hollókõ Ófalu részén található ez a hagyományõrzõ udvar, ahol a látogatók megismerkedhetnek különféle népi mesterségekkel, mint a fazekasság, mézeskalács díszítés, nemezelés. Egyéni és csoportlátogatásokra is van lehetséges. 
Elõzetes megbeszélés alapján, a csoportok akár mesemondó mûvészeket is hallgathatnak. A legkisebbekre a Nógrád megyei hímzések mintáiból összeállított kifestõlapok várják. Az itt található háziállatok között van egy pulikutya, macskák, tyúkok, nyulak.  
A Fazekasházban természetesen bemutatják magát a fazekasságot is, az elejétõl a végéig, a korongozástól az égetésig. Az itt található boltban pedig megnézhetik, és megvásárolhatják magyar fazekas mesterek és iparmûvészek alkotásait.





































Folytats a blogon ... bibimoni.blogspot.com/2018/06/holloko...

sponsored links

Keres?s