Harcsapörkölt túrós csuszával

2017-10-14

sponsored links

Ennek az ételnek az elkészítésében is egy Zé segített, de most nem az alább emlegetett séf, hanem a võm, aki szintén Zéé. Elsõsorban azért, mert õ fogta a harcsát, másodsorban meg azért, mert ellátott igen hasznos tanácsokkal ahhoz, hogy bátran neki merjek vágni életem elsõ harcsapörköltjének.

Hozzávalók: harcsa :) ez a darab megnyúzva, a fejét eltávolítva 3 kg színhúst tett ki. Hal kilogrammonként 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma kell hozzá, ezen felül még  1 kis üveg lecsó, jó sok szalonna ( kb 30 dkg volt amit felkockáztam) 3 púpozott ek õrölt fûszerpaprika, só, 3 db babérlevél, õrölt bors. A tésztához csuszatészta ( ez 400 gr volt) 500 gr túró és 450 gr 20 %-os tejföl.
Elkészítése: elõször is meg kell nyúzni a halat és eltávolítani a fejét, majd kifilézni. A nyúzást és a lefejezést rábíztam egy horgász kollégára, a filézést már magam végeztem el. Sózzuk be a halat, tegyük félre kb 2 órát pihenni. Kockázzuk fel a szalonnát és olvasszuk ki a zsírját, majd a pörcöt szedjük ki az edénybõl és tegyük félre. Kockázzuk fel a hagymát és a fokhagymát, nem kell apróra, mert az egészet úgyis turmixoljuk majd késõbb. Pirítsuk meg a zsírban, és öntsük hozzá a kész lecsót is. ( Én 3  dl-es üvegekben teszem el a lecsót télire, amiben nincs hagyma, de lehet használni paprikát, paradicsomot is.) Fõzzük ezzel együtt tovább, de elõtte öntsük fel egy kevés vízzel. Tegyük bele a lébe a halcsontokat is, amik a filézés után visszamaradtak. Tegyük bele a babérlevelet és szórjuk meg ízlés szerint törött borssal. Fõzzük kb 30 percig, majd távolítsuk el a babérleveleket és a halcsontokat is. Botmixerrel turmixoljuk le, tegyük bele a haldarabokat a lébe, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Forraljuk fel, tegyünk bele a fûszerpaprikát és ezt követõen már ne nagy lángon fõzzük tovább, hanem csendesen rotyogtassuk. Keverni ettõl kezdve nem szabad, csak finoman rázogassuk meg idõnként az edényt. 30 percig fõzzük így, kóstoljuk meg sóra, ha kell még bele, tegyünk. Amíg a hal fõl fõzzük ki a tésztát, keverjük el a tejfölös túróval, öntsük át egy kiolajozott hõálló tálba, és toljuk be a sütõbe kb 20 percre, hogy szépen ropogósra süljön a teteje. Tegyük rá a szalonnapörcöt és tálaljuk a megfõtt pörkölttel együtt.


Folytats a blogon ... csibekonyha.blogspot.com/2017/10/harc...

sponsored links

Keres?s