halászlé

2010-12-25

sponsored links

"mint a karácsonyi ebéd fõszereplõje..."

A karácsonyi ünnepek eljöttével ma ebédre egy a hagyományainknak megfelelõ magyar ételt szeretnék bemutatni amit nem más mint a halászlé testesít meg.
 Õ az az étel, aki köré a Szent estét követõ napon a család körbe ül és kellemes beszélgetés, nagy nevetés mellet élvezheti az utánozhatatlan ízvilágot,még szebbé téve ezt a napot.
Halászlevet sokféleképpen készítenek. Ez a változat ötvözi az eddig tapasztalataim során szerzett készítési módokat, ami nem más mint a tiszai, dunai és balatoni készítés adta különbségek. A régi idõkre visszamenõ hagyományokat tiszteletbe tartva próbáltam valami újat alkotni.
Ma õ fog rotyogni a fazékban, amíg én a karácsonyi ajándékokkal leszek elfoglalva!  

"íme a receptem..."

HALÁSZLÉ 
 
hozzávalók:

1kg vegyes hal filé vagy hal patkó (ponty, busa, amur)
800g halfej, -farok, -uszony
300g haltej, -ikra 
4db vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2db sárgarépa
1db fehérrépa
1/4db zeller gumó
2db paradicsom 
1db tv paprika 
1db cseresznye paprika 
petrezselyem


õrölt fekete bors 
édes nemes fûszerpaprika
elkészítés:

Egy nagy fazékba fektessük a már elõre megmosott halaprólék mixet, amit a halfej, halfarok és haluszony takar. Következõ lépésben engedjük fel a fazekat vízzel, hogy a halaprólék újra úszkálhasson, majd lassú tûzön hagyjuk, hagy az ízek lassan a lébe "lúgba" oldódhassanak.
Ez egyébként egy olyan "kémiai" hatást eredményez, hogy a lassú hõhatás kíséretében az ízek kioldódhassanak, így gazdagítva a leves íz és tápanyagtartalmát.
A hõemelkedés következtében kicsapódott fehérje habot egy finom szûrõ segítségével távolítsuk el, a rossz kesernyés íz elkerülése végett.
Ha lehaboztuk a levest, akkor formáljuk az ízeket sóval, fûszerekkel (õrölt fekete bors, édes nemes fûszerpaprika) és zöldségekkel ( vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa, zeller gumó, paradicsom, tv paprika, cseresznye paprika, petrezselyem).
Most már nem maradt más hátra csak az, hogy lassú tûzön hagyjuk, hogy az ízek egymáshoz hangolódjanak, így kapva egy ízekkel telt levest.
Most van egy jó másfél óránk amíg a leves fõ, s ilyenkor egy kicsit hátra dõlhetünk, élvezve a karácsnyi szaloncukorhegyeket.
Visszatérve a konyhába, nem maradt más hátra, minthogy át paszírozzuk hal aprólékostul, zöldségestül, s így kapjunk egy sûrû gazdag levet.
 Vissza  öntve a fazékba, utolsó lépésként alakítsuk véglegesre az ízeket az ízesítõkkel, majd forraljuk fel a levet, s fõzzük bele a patkóra vágott vagy filére vágott irdalt halhúst a belsõségekkel együtt. 30 perc elteltével a a halhús és a belsõségek is megfõttek, vegyük le a tûzhelyrõl ás mini bográcsban tálaljuk.

Bon appétit! 



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/LaCuisineDunC...

sponsored links

Keres?s