Hajtogatott, vajas csiga

2018-03-10

sponsored links







Van egy kedvenc péksütim, a lapos vajas vagy más néven bordás pacsni. Amikor pár éve elõször megsütöttem, olyan nagy lett iránta a szerelem, hogy rövid egymásutánban többször is elkészítettem. Aztán valahogy feledésbe merült, vagy csak mindig akadt valami más újdonság, ami miatt sokáig nem került újra az asztalra. Szerencsére nemrég megint felfedeztem, és az utóbbi hetekben többször is megsütöttem. Annyira finom és ropogós, hogy a Kutyafüllel együtt legszívesebben felfalnánk az egész tepsivel. :D De az mégse lehet, hogy több héten keresztül csak pacsnit süssek, úgyhogy ezúttal valami mást akartam. Bevallom, mégse sikerült nagyon eltérni a mi kedvenc lapos vajasunktól, ui. ez a péksüti ízében és az evés közbeni érzet szempontjából is kísértetiesen hasonlít hozzá. :D Sõt még a cruffinhoz is. :) Sebaj, ettõl nem estem kétségbe, hiszen ahogy fentebb már írtam, a pacsni számunkra a megunhatatlan kategóriába tartozik. Így lett ez a péksüti más és mégis szinte ugyanaz. :D
Mi ezt is tejföllel, szalámival és sajttal esszük, ahogy a pacsnit, de frissen kisülve, magában is nagyon finom, pl. egy bögre kakaó mellé. :)
 






Hozzávalók 25 darabhoz:

25 dkg fehér tönkölybúzaliszt

25 dkg finomliszt

4 dkg cukor

1 ek. só

2,5 dkg friss élesztõ

kb. 3 dl tej

4 dkg olvasztott vaj

6 dkg jéghideg vaj

napraforgóolaj a kelesztéshez


elkészítés:

  1. Az élesztõt a liszt közepébe morzsoljuk, hozzáadunk 1 dkg cukrot, és 2 dl langyos tejjel, valamint egy kevés liszttel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. A többi cukorral, sóval vegyített liszthez adjuk a felfutott élesztõt, a többi tejet, és lágy tésztává dagasztjuk. Kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen 50x45 cm-es téglalapra nyújtjuk és a felületét megkenjük langyosra hûlt, olvasztott vajjal. A hozzánk közelebbi tésztaszélt lentrõl felfelé behajtjuk a tészta közepéig, majd fentrõl is ráhajtjuk és újra megkenjük. A tõlünk balra lévõ részt középre hajtjuk, majd jobbról is behajtjuk.
  4. A meghajtogatott tésztát letakarva, negyedórát pihenni hagyjuk, majd ismét 50x45 cm-es téglalapra nyújtjuk. Egyenletesen elosztva ráreszeljük a hideg vajat, majd a hosszabbik oldalától kiindulva feltekerjük a tésztát.
  5. A tésztarudat ujjnyi (kb. 2 cm) széles szeletekre vágjuk, a csigákat sütõpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és letakarva addig kelesztjük, amíg a sütõ bemelegszik.
  6. A megkelt péksütemények tetejét lekenjük vízzel (meghinthetjük kristálycukorral), és egymás után megsütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk kihûlni.
sütési hõfok: 230°C
sütési mód: alul-felül sütés (középsõ sín)

sütési idõ: kb. 15 perc











Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2018/03/hajto...

sponsored links

Keres?s