Hagymás, graham bagett

2010-12-30

sponsored links

Idén karácsonykor megint csak akkor jutott eszembe, hogy nem tudom, hogy mit is szeretnék, mikor a család feltette a nagy kérdést: mit akarsz karácsonyra? Nekem meg csak a nagy kérdõjelek ugráltak az agyamban. Mert mit is kérhetnék? Megvan mindenem, nem szenvedek hiányt semmiben. Persze jó lenne egy út Dél-Koreába, vagy egy teljes konyha felújítás, de ez az, amit az ember magának ajándékoz, ha szépen megdolgozott érte. Na jó, ha valaki nyer a lottón a családban, akkor elfogadom...



Szóval ültünk szépen a fa körül a bõséges - már megint többet sütöttünk, mint meg bírunk enni - vacsora után, és szépen jöttek az ajándékok mindenkinek. Unokatestvérem egyszer csak egy dobozt adott oda nekem. Bontogattam bõszen az egy csomag cerluxszal lezárt dobozt, de kibontás után se voltam teljesen tisztában vele, hogy mit kaptam. Aztán leesett...
3 hónapja nyavajogtam elektromûszerész unokatesómnak, hogy én szeretnék egy bagett sütõ formát, de a kenyérsütõ, amivel együtt jár, nekem nem kell. Nos, megszerezte a formát a sütõ nélkül. Ilyen az igazi karácsonyi ajándék számomra. Nem nyaggattam vele azóta, de emlékezett rá, utána járt és meg is szerezte - puszi érte. Na, meg kaptam még mellé mást is, de majd azt is felavatás után mutatom be.

Érdekes dolog ez a kenyérsütés. Mióta rájöttem, hogy milyen a legjobb kenyértészta, azóta már nem is akaródzik kenyeret venni a boltban, pékségben. Pedig árban, ha veszem a liszt és gáz árát, nem marad el igazán a bolti ártól, de mégis ebben tudom, hogy mi van benne. Ráadásul valahogy mindig tovább tart egy 50-60 dkg vekni a házi kenyérbõl, mint annak idején a boltiból. Az ugyanis 2-3 nap alatt megpenészedett, ez meg úgy az egy hét végére szépen megkeményedik. Legalább van zsemlemorzsának való...

Szóval tegnapra elfogyott a diós graham kenyér, amit még karácsonyra sütöttem, így kellett egy új adag kenyér. Természetesen bagett formában, ha már van!


Hozzávalók:

60 dkg graham liszt - 100g/70g CH
4 dl víz
1 ek. barna cukor - 100g/95g CH
1 csomag száraz élesztõ
1 ek só
3 ek. olívaolaj
2 kis fej vöröshagyma - 100g/8g CH



Elkészítés:

1, a hagymákat megpucoltam, kockákra vágtam és az olajon aranyos színûre sütöttem, majd félretettem hûlni.

2, eközben a langyos, cukros vízben megfuttattam az élesztõt, míg jól fel nem jött a bögrében.

3, a lisztet, sót, olajos hagymát és élesztõt összegyúrtam simára és 30 percig a meleg szobában kelni hagytam. Akkor újra meggyúrtam és kisebb kifli méretû darabokat vágtam belõle.



4, a bagett formába egyszerre csak két darab fér, így kicsit hosszadalmas a folyamat, de 180 fokon, átlag 20 percig sütve, szépen lassan elkészült közel 8-10 darab, kisebb-nagyobb bagett. A formázással még mindig bajban vagyok.



Az illata, íze mennyei...

TIPP: én teavajjal, házi kolbásszal, illetve beregi szilvalekvárral fogyasztottam, ami nagyon jó cukrosoknak is, mivel cukor hozzáadása nélkül készülõ sûrû, már-már ragacsos lekvár. Aki nem szereti a túl édes, túl folyós lekvárokat, annak érdemes kipróbálni. A képen is az van a kifli egyik felén.

Folytats a blogon ... frogfoodie.blogspot.com/2010/12/hagym...

sponsored links

Keres?s