Hagymás bab kolbásszal, burgonyás gombócokkal

2010-08-27

sponsored links

 

Ez itt a második terítés. Túl a nagy menün, a gondosan összegyûjtött receptek alapján elkészített ételeken. De a társaság újra megéhezett, és most mindazt az asztalra tesszük, ami megmaradt, vagy amit az idõközben megszerzett tudás birtokában összeütöttünk. Kicsit másképp, ahogy a nagyszüleink tették, de nem kevesebb szeretettel. Ebben a rovatban tehát sváb ? illetve a sváb konyha hagyományaiból építkezõ ? receptek következnek, de már az unokák, dédunokák asztaláról.

 

Kíváncsi voltam, hogyan mutat, ha nem öklömnyi ?parasztgombócokat? teszek valamilyen mártásos, kolbászos, Bratwurst jellegû ételbe, hanem éppen csak a villa végére való darabokat sodrok. Tudtam, hogy körülbelül mit akarok csinálni, ezért receptet, mérleget nem vettem elõ, mindent csak úgy érzéssel adagoltam. Egy óra alatt készült el. Azért megpróbálom visszaidézni a mennyiségeket.

 
? négy fej vöröshagyma
négy szelet bacon
egy fél szál füstölt kolbász
egy doboz konzervbab
két gerezd fokhagyma
petrezselyemzöldje
 
fél kg burgonya
kb. fél kg liszt
két tojás
 
só, bors, fûszerpaprika, olaj
 
 
Tegyünk fel fõzni sós vízben úgy fél kiló felkockázott burgonyát. Szeleteljünk fel négy szép fej vöröshagymát, elõbb félbe, majd cikkekre. Kockázzunk fel négy vékony szelet bacont és süssük zsírjára egy széles, magas falú serpenyõben. Amikor pirulni kezd, tegyük bele a hagymát, ha kevés a zsiradék, öntsünk rá egy kis (olíva) olajat. Ha a hagyma kicsit már összeesett, tegyünk bele egy fél szál füstölt kolbászt, három-öt centis darabokra vágva. Jól keverjük át, hagyjuk tovább dinsztelõdni, néha egy-egy löket víz mehet alá. Ha a kolbász már kiengedte a zsírját, öntsünk az edénybe egy doboz fehérbabkonzervet, vegyük minimumra a lángot, és hagyjuk fõni, amíg a gombócok elkészülnek.
 
 
A megfõtt burgonyát törjük össze, két tojással, sóval és liszttel gyúrjunk belõle tésztát a gombócokhoz. Fokozatosan adagoljuk a lisztet, amíg jól formázható, de nem túl kemény tésztát kapunk. Most tulajdonképpen sufnudlitésztát készítünk, de a végén nem orsókat, hanem apró gombócokat gyúrunk belõle.
Megkóstoljuk a hagymás babot, most sózzuk, borsozzuk, beleteszünk két gerezd apróra vágott fokhagymát, és ha van kéznél, egy kis metélt petrezselyemzöldet.
Ha elfõtt a leve, egy kis vízzel ? jobb esetben alaplével ? pótoljuk, hogy legyen miben megfõnie a gombócoknak, amiket most szépen elrendezve az ételbe helyezünk. Lefedve fõzzük tovább, kóstolással derül ki, hogy mikor készült el.
 
 
Én a végén egy kis lisztes-paprikás rántással még sûrítettem egy kicsit az ételen, de mindenki tegyen belátása szerint.

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... pekeskifli.blog.hu/2010/08/27/hagymas...

sponsored links

Keres?s