Habkönnyû angyalpiskóta

2018-06-14

sponsored links

Nevét a hófehér, légiesen könnyed tészta miatt kapta. Bár nálam most kakaós változatban készült, de tojásfehérjés sütemény néven megtalálható a blogomon "fehér" tészta változatban is. Nem lehet elmondani, mennyire finom ez a pihe-puha sütemény, el kell készíteni és meg kell kóstolni! Az egész családom rajong érte. Az összegyûlt tojásfehérjék felhasználására remek választás. Imádom a tojásfehérjébõl készült kevert tésztákat: például karácsonykor én a gyümölcskenyeret is tojásfehérjébõl készítem.

3-4 hete készítettem Milán névnapjára ezt a nagyon finom, egyszerû piskótát - az idõ hiánya miatt kerül még csak most megosztásra.  Õsztõl pedig még zsúfoltabbak lesznek a napok, de azért igyekszem összeszerkeszteni a recepteket, hogy elõbb-utóbb mindegyik fel tudjon kerülni a blogra: szeretem, ha egyben megvannak itt az oldalon mindenki örömére. Én is gyakran elkészítem a családnak ugyanazokat a sütiket és olyan jó, hogy utána tudok nézni itt a blogon, hogy mit hány fokon és mennyi ideig szoktam sütni, így közben nyugodtan csinálhatok mást, mert tudom, hogy hány perc után kell kivennem a sütõbõl stb...
Szeptembertõl Budapestre fogok iskolába járni, emiatt lesz kevesebb idõm, mert a tanulás mellett a pici fiamat nem szeretném bölcsõdébe adni, tehát mellette fogok itthon tanulni, közben esténként és hétvégeken Milánnal is tanulnom kell majd + a házi munkák és egyebek... Nem lesz könnyû idõszak - persze a férjem mindenben támogat és a szüleim is segítenek, amiben tudnak, de a férjem reggeltõl estig dolgozik, a szüleim pedig már elég idõsek, Zalánt csak nagyon ritkán merik elvállalni, akkor is csak max. fél órára, esetleg 1 órára. Amióta Zalán megszületett, tulajdonképpen 0-24 órában velem van (20 hónapja), mindenhová viszem magammal, minden házi munkát, minden teendõt úgy intézek, hogy velem van. Fárasztó, de annyira imádom... szerintem ki sem bírnék nélküle egy egész napot. Milánt annak idején már 9 hónapos korától rábíztam a szüleimre néha-néha 1-1 napra, ezáltal nekem is könnyebb volt intéznem a dolgaimat. De akkor még a szüleim jobban bírták magukat, hiszen 7 évvel "fiatalabbak" voltak, el merték vállalni Milánt egy egész napra is. 
Egyébként ezt az iskolát már idén márciusban is el akartam kezdeni, de úgy gondoltam, elhalasztom szeptemberi kezdésre - addig még Zalán is nõ egy kicsit. A suli elvégzése után szeretném megvalósítani egy nagyon régen kitûzött célomat, álmomat, amire most jött el az idõ. Soha nem késõ! :) 
De a szeptemberi tanulásos, iskolába járós idõszakig sokat kirándulunk, nyaralunk, strandolunk, sétálunk, biciklizünk a családommal - mindig mindent együtt négyen + néha a szüleim is. ...és persze sütünk-fõzünk együtt az új nyári konyhánkban. Muszáj jól feltöltõdni õszig. :) 





Hozzávalók:
12 tojásfehérje
9 dkg finomliszt
3 dkg holland kakaópor
(vagy cukrozatlan hagyományos kakaópor)
1 csipet só
10 g sütõpor
20 dkg kristálycukor
1-2 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)


Tipp: A legjobb kuglóf formában készíteni, de nyugodtan süthetõ tortaformában vagy tepsiben is. 




  

Elkészítés:
  1. A tojásfehérjéket egy nagy tálban félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. Belekeverjük a vaníliakivonatot is.
  2. A keményre vert tojásfehérjéhez legalább 3 adagban hozzászitáljuk a liszt + kakaópor + só + sütõpor keverékét. Óvatosan keverjük hozzá. 
  3. A tésztamasszát enyhén kivajazott/lisztezett formába simítjuk és elõmelegített 160 fokos, légkeveréses sütõben kb. 20-25 percig sütjük. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet - végezzünk tûpróbát!)
  4. A megsült piskótát a formában kb. 30 percig hûlni hagyjuk, majd késsel óvatosan meglazítva a széleit, kiborítjuk. Szeletelve tálaljuk.   



    Jó étvágyat! 


    Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2018/06/habkonn...

    sponsored links

    Keres?s