sponsored links

Hájas kifli

2011-01-03

sponsored links

Gyerekkorom illata áradt a konyhából, mikor ezt a kiflit készítettem.


Töltelékként sütésálló lekvárt is használhatunk, de az az igazi, mikor a házi gyümölcsíz kifolyik a kifliből és picit megsül :-).

Háj helyett -mert sajnos manapság nehéz beszerezni- használhatunk margarint is. Ilyenkor a margarint lefagyasztva kell a tésztára reszelni. Ettől is finom réteges lesz.



Ma sósan került az asztalra-sonka és sajtszelet töltéssel.


 
 
De készülhet pogácsaként is-sajttal megszórva:



Hozzávalók:


tészta:

1 kg liszt

30 dkg sertésháj

5 dkg élesztő

2 ek cukor

1 kk só

1 dl olaj

3-3,5 dl tej

1 tojás
 
töltelék:
 házi baracklekvár
vagy sajtkrém-sonka szeletek-virsli

tetejére:
 1 tojás sárgája
porcukor vagy só+köménymag



                                                              Elkészítés:
 
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos tejben.


A liszthez hozzáadjuk a tojást, olajat, sót, majd a tejes keveréket és jól összedolgozzuk. Szükség szerint tejjel lágyítjuk vagy liszttel keményítjük a tésztát.

Kis pihentetés után 1cm vastagra nyújtuk a tésztát és megkenjük az előre ledarált háj felével-egyenletesen hogy mindenhova jusson, majd kettőbe hajtjuk a tésztát.

10 perc elteltével megismételjük ezt a maradék hájjal.

További 10 perc múlva pedig már háj nélkül. Minél többször hajtogatjuk,annál rétegesebb lesz. (Ez türelem kérdése, én háromszor szoktam.)

Kinyújtjuk, majd háromszög formákat vágunk belőle, megtöltjük házi baracklekvárral és kifliket sodrunk.

Tojássárgájával megkenjük a tetejüket és előmelegített sütőben15-20 perc alatt készre sütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.



sütési hőfok: 200 °C

sütési mód: hőlégkeveréses

Jó étvágyat hozzá! :-)

Folytatás a blogon ... mimimamakonyhaja.blogspot.com/2011/01...

sponsored links

Keresés








Gasztroblogok