Gyömbéres-rebarbarás süti

2010-12-26

sponsored links

Ez a süti a családi, ún. "10, 20, 30" nevû sütemény receptjén alapul, ami iszonyúan egyszerû és viszonylag könnyû megjegyezni, hogy a hozzávalókból mennyi kell bele (mi csak azt szoktuk elfelejteni, hogy mibõl mennyi)... Az eredeti recepthez képest annyi változás történt, hogy a karácsonyi hangulat kedvéért került egy kis gyömbérpor a tésztájába és a hagymományos baracklekvár helyett a tetejére gyömbéres rebarbara lekvárt tettem (amit a Mikulás hozott ajándékba, ezért nem tudom honnan szerezte, de a Culinarisban biztos lehet kapni).

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • gyömbérpor
  • tetejére: lekvár, õrölt mandula/dió cukorrla összekeverve

A cukrot, a vajat és a gyömbérporos lisztet összekeverjük. Szétválasztunk 2 tojást, a sárgája mehet a tésztába, a fehérjéket pedig félretesszük. Jól összegyúrjuk és kis golyókat formázunk belõle, amiknek a közepébe a hüvelykujjunkkal belefúrunk egy lyukat. A golyók tetejét megkenjük tojásfehérjével és egyenként belenyomjuk õket a nedves felükkel egy tál cukorral összekevert õrölt mandulába, hogy az õrlemény szépen befedje a tetejüket. 10-12 perc alatt megsütjük õket (vigyázni kell, mert gyorsan megsül). Ha kihûltek, felmelegítünk egy kis lekvárt és a golyók közepében lévõ lyukba kanalazunk egy kis adaggal belõle.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... teknosleves.blog.hu/2010/12/26/gyombe...

sponsored links

Keres?s