GYROS

2014-06-29

sponsored links

gyros_kész_3.jpg

Azt nem tudom hogy hány giroszos van Budapesten, de a Google 5-600 000 találatot ad a kettõ kombinációjára. Ha megkérdeznénk néhány embert az utcán, hogy mondjon öt gyorskaját, szerintem az elsõ háromban biztos benne lenne. A honnan ered, ki csinálta kérdés talán már "kis fejtörést" okozna, de szerintem a nagy többség el tudná mondani róla hogy; pita, hús, zöldség, valami fehér izé, meg csípõs, hagyma mehet bele.
Én legalábbis így voltam vele nagyon sokáig. Aztán nemrég fejembe vettem, hogy csinálok már egyet itthon, és a receptek után kutatva kicsit utána olvastam az eredetének is. Rövid leszek, ígérem.

Elõször is, rossz hír a görög szurkolóknak, merthogy úgy fest, ez inkább a törökök érdeme. Szóval 1-0 a döner javára. Egy nevet érdemes megjegyezni, Iskender Efendi, õ találta ki a függõleges nyárson sütögetést a nagypapával (19. század). Elõtte is volt nyársra húzott verzió, csak akkor még vízszintesen sütötték (17 század). Szóval ez terjedt el szépen, elõször a szomszédoknál, majd az egész világon. Az araboknál shawarma, a görögöknél girosz ...


Folytats a blogon ... fast-food.blog.hu/2014/06/29/gyros_364

sponsored links

Keres?s