Grízgaluska anyukám szerint

2018-07-24

sponsored links

Az étel önmagában csak életben tart minket. A fõzés tesz minket emberré.

(Jonathan Gold)
Úgy jártam, hogy elfelejtettem cérnametéltet venni a húsleveshez, mert tésztával szeretjük a legjobban és épp elhasználtam legutóbb. Szoktam házi reszelt tésztával is tálalni, ha nincs itthon cérnametélt, de ma az jutott eszembe, hogy grízgaluskát is csinálhatnék.
Nos, átnéztem egy csomó receptet (megbízható bloggerektõl), és nem sikerült.

De csak nem hagyott nyugodni a dolog. Az emlékeimben kutattam, mert anyunak mindig segíteni kellett otthon a vasárnapi ebéd készítésénél. És sokszor volt daragaluska, mert anyu nagyon szerette. És sokszor én csináltam, persze vezénylettel. 

Az összes recept - amit néztem a neten - azt írta, hogy nem kell szétválasztani a tojásokat. De én emlékeztem arra, hogy anyu bizony szétszedte. Mindig nekem kellett felvernem villával egy levesestányérban a tojásfehérjét. Aztán mindenhol azt írták, pihentetni kell. Én ezt sem tettem, mert anyu maximum addig hagyta állni, míg felforrt a fõzõvíz. És soha nem a levesben fõzte, mert az volt a véleménye, hogy mivel sok folyadékot felvesz míg megfõ a galuska, nem pazaroljuk rá a finom húslét. Nem azért fõzött õ húslevest, hogy galuskafõzõvíz legyen belõle. Végül pedig semmilyen adalékot nem tett hozzá, sem sütõport, sem szódabikarbónát, sem zsiradékot. Sóval, kevés borssal szokta ízesíteni, néha kevés apróra vágott petrezselyemzöld is került bele, ha akadt kéznél egy kis csokor.
Így emlékeztem a folyamatra, az állagára úgy, hogy amikor már mindhárom alkotóelemet összekevertem, akkor mindig azt mondta, hogy a villa aljával kissé lapogassam le, szép sima legyen a keverék teteje. S ahogy lapogattam, a villának a négy ága-nyoma megmaradt. Vagyis nem lehet túl lágy sem, de túl kemény sem a massza.

Addig-addig elmélkedtem a daragaluska rejtelmein most este, míg csak nem bírtam ki, nekiálltam a kísérletezésnek. És elsõre tökéletes lett. :)

Tehát, az anyukám-féle tökéletes, könnyû, "repülõs" (ahogy õ szokta mondani) grízgaluska hozzávalói:
2 közepes tojás
16 dkg búzadara (12 púpos evõkanál az én kanalammal)
1/2 mokkáskanál só
kevés frissen õrölt bors
és ha akad, kevés apróra vágott petrezselyemzöld

A tojást szétválasztjuk két közepes méretû tálba. A fehérjéhez adjuk a sót és borsot, és villával habosra verjük. Nem kell gép, kézzel pillanatok alatt fel lehet habosítani. Nem kell hogy egészen kemény hab legyen, elég ha közepesen lágyra verjük. A sárgáját is keverjük át, hogy kissé habosodjon, fehéredjen, nõjön a tömege és lágyuljon. Aztán egy keverõ spatulával lazán dolgozzuk össze a sárgáját és fehérjét, óvatosan, hogy maradjon benne levegõ. Ha akarunk bele zöldet, most keverjük bele. Végül szintén óvatosan, a levegõre vigyázva, keverjük hozzá a darát is. A villa hátuljával, amivel a fehérjét felvertük, nyomkodjuk kissé össze a  masszát a tálban, de csak lágyan, a tetejét dolgozzuk simára. Akkor jó, ha a villa nyoma kissé látszik a tetején.

Tegyünk fel egy kb. 3 literes fazékba vizet forrni úgy 2 csapott teáskanál sóval. Amikor felforrt a víz, vegyük kis lángra, nem szabad lobogni, épp csak forrdogáljon. Egy leveses kanalat merítsünk bele a forróvízbe, és kezdjük el kiszaggatni vele a masszát. Fél kanálnyi mennyiséget vegyünk csak a kanálba, kissé gömbölyítsük, alakítsuk a tál szélének segítségével, majd tegyük a vízbe. A kanalat mindig merítsük meg a forróvízben, mielõtt újabbat szaggatnánk, mert így könnyen lecsúszik róla a massza. Fõzzük 15 percig fedõ nélkül, kis lángon, ne lobogjon, csak pötyögjön. Idõnkét fordítgassuk meg a galuskákat. Végül tegyünk rá fedõt és hagyjuk még öt percig fõni, majd zárjuk el a lángot alatta, és hagyjuk még 10 percig a gõzben a galuskákat. 

Ha sok lenne egy evésre, vegyük õket ki a forróvízbõl, hogy ne puhuljanak túl. Ha azonnal fogyasztjuk, akkor a vízbõl egy szûrõkanállal, jól lecsepegtetve tálaljuk egyenesen a tányérokba. Ebbõl az adagból nekem 12 szép méretes galuska lett, 6 tányér húsleveshez elegendõ, ha mindenki sok galuskával szereti.

Tehát: nem kell pihentetni. A tojásokat külön kell felverni, de nem géppel. (Egyébként más lesz a hab, így nagyobb buborékok kerülnek bele.) Óvatosan kell összekeverni a hozzávalókat. Nem szabad zubogó vízbe szaggatni, csak pötyögõsen, épp-csak forrásban lévõ vízbe. A hõ elzárása után még 10 percig hagyni kell fedõ alatt õket.

Holnap jövök a galuska fotóval is.

Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2018/07...

sponsored links

Keres?s