Gombás rizottó - vkf XXXVII.

2010-09-18

sponsored links

Ezelõtt még soha nem készítettem rizottót, valahogy tartottam tõle, mivel nem vagyok egy türelmes alkat, és nem szokásom órákig kevergetni egy ételt. Viszont régóta izgatott a dolog, hogy mégiscsak fõznöm kéne rizottót, biztosan nagyon finom lesz. Aztán jött a gombás vkf, és adódott az alkalom, hogy elkészítsek valamit gombás finomságot. Mivel a rizottó csak frissen finom, ezért csupán kétszemélyes adag készült, a gyerekek épp nem voltak itthon, a párom egyébként nem nagyon rajong a rizses ételekért, így a nagy része nekem maradt. A gyerekek véleményét nem tudom elmondani (bár õk nagyon szeretik a rizses ételeket, de nem nagy baj, hogy ebbõl kimaradtak a gomba miatt), a páromnak ahhoz képest, hogy rizsbõl készült, ízlett. Én meg egyenesen el voltam tõle ragadtatva, tehát valószínûleg máskor is vállalom azt a fél órát, amit a tûzhely mellett álldogálva kell eltölteni.

Hozzávalók
20 dkg rizottó rizs
20-25 dkg erdei gomba vegyesen (ez egy fél doboz szárított gomba volt áztatás után)
vaj, olívaolaj
1 l húsleves
1 fej vöröshagyma
1 dl száraz fehér bor

A húsleves használata miatt nem fûszereztem az ételt, de természetesen lehet bele különbözõ fûszereket tenni, nekem nem hiányzott.

A szárított gombát az elõírásnak megfelelõen beáztattam elõre, majd amikor kellõképpen megdagadt, felszeleteltem. A hagymát megpucoltam, felkockáztam.

Elõvettem egy magas falú teflonos serpenyõt, tettem bele kb. 2 ek olívaolajat és 2-3 dkg vajat, felforrósítottam, a hagymát megdinszteltem benne. Beletettem a gombát, azt is kicsit megpirítottam, majd következett a rizs, amit szintén megpirítottam az olajon.

Hozzáöntöttem a bort, és folyamatos kevergetés mellett lassú tûzön fõztem addig, amíg a bort magába szívta a rizs. Ez után a húslevest merõkanalanként adagoltam, és gyakran megkeverve (nem állandóan) figyeltem, hogy mikor szívja magába a levest a rizs, és adtam a következõ adagot. Kb. 30 perc alatt fogyott el az összes leves, ekkor kizártam a gázt, és pár percig lefedve hagytam a rizottót, majd még melegen elfogyasztottuk.

 

 

További gombás ételek a blogban (látható, hogy szeretjük a gombát, elég gyakran kerül az asztalra):
Borban párolt pulyka gombával
Borban sült csirke
Csirkeaprólék leves
Csirkenyárs
Csirkés-gombás lasagne
Csirketorta
Csõben sült gombás tészta
Gombakrémleves
Gombaleves II.
Gombapaprikás
Gombás-hagymás lasagne
Gombás-kukoricás lasagne
Gombás-póréhagymás csirke wokban
Gombás rakott tojás
Gombás rizzsel töltött padlizsán
Gombás tojásrántotta
Gombás szendvicskrém
Majonézes gombasaláta
Marengói csirkecomb
Õzlábgomba sajttal
Penne gombás mascarpone-szósszal
Római tálban sült kecskecsülök újkrumplival
Svéd gombasaláta
Tejszínes-gombás rakott tészta
Tésztasaláta
Tojásos-gombás szendvicskrém
Tojáspuffancs
Töltött krumpli


Folytats a blogon ... gigiakonyhaban.freeblog.hu/archives/2...

sponsored links

Keres?s