Gombás csirkemáj paszternákpürével és párolt zöldségekkel.

2017-10-11

sponsored links




Mondhatnám hogy ezt az ebédet a véletlen szülte, de ennek csakis a fele lenne igaz. Az eredeti tervem az volt, hogy gombás csirkemájat készítek, és egyszerûen csak rizzsel tálalom majd. Mivel az gyorsan elkészül, így gondoltam hátranézek a kertbe, és kiszedek egy sor paszternákot, megpucolom, és beteszem a fagyasztóba, jó lesz az majd a télen. Ekkor jött az ötlet, hogy miért is ne készíthetnék a gombás-máj mellé paszternák pürét. A gondolatot tett követte, sõt a püré mellé még párolt zöldség is készült, szintén a kertben fellelt zöldségekbõl. Állítom nem bántam meg, mert nagyon finom ebéd kerekedett.....





 Gombás csirkemáj hozzávalói:

30 dkg gomba
5-6 db csirkemáj
1 db lilahagyma
1 db sárga paprika
1 db paradicsom
õrölt színes bors
majoranna
csipet szerecsendió
1 tk füstölt pirospaprika
1 tk Piros Arany (csípõs)
1 dl víz
2 ek Vénusz étolaj
3 dkg vaj


A gombát tisztítsuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. A csirkemájat alaposan mossuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra. A lilahagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát szeleteljük fel.

Egy serpenyõbe hevítsük fel az olajat és a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott lilahagymát és kezdjük el párolni. 

Pár perc után adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot és paprikát, majd pároljuk tovább.

Amikor a hagyma üvegesre párolódott, és a paradicsom és a paprika kissé összeesett, adjuk hozzá a gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fûszerekkel, majd pároljuk kb. 10 percig.

Ezután szórjuk meg a füstölt pirospaprikával, adjuk hozzá az kockákra vágott csirkemájat, öntsük fel a vízzel, majd fõzzük kb. 10 percig, hogy a csirkemáj készre fõljön. Arra figyeljünk, nehogy túlfõzzük a májat, mert akkor száraz és kemény lesz. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)




 Paszternákpüré hozzávalói:

50 dkg paszternák
2 közepes krumpli (pl. sárga krumpli)
1 tk ételízesítõ
õrölt fehér bors
10 dkg vaj
1-2 dl a paszternák fõzõlevébõl


A paszternákot és a krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel kisebb kockákra, öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje, majd sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítõt, és fõzzük puhára.

Ezután szûrjük le, adjuk hozzá a vajat, egy kevés fõzõlevet, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg õrölt fehér borssal, majd botmixerrel pépesítsük. (a fõzõlevet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl híg legyen az elkészült püré)

Az elkészült pürét egy szitán passzírozzuk át, hogy csomómentes, és selymes-krémes legyen, majd tálalásig tartsuk melegen. 




Párolt zöldségek hozzávalói:

2 db sárgarépa
1 db paszternák
ízlés szerint pár db apró patiszon vagy 1 db kockára vágott cékla
1 tk ételízesítõ


A sárgarépát és a paszternákot pucoljuk meg, majd vágjuk fel vastagabb szeletekre. 

Ezután adjuk hozzá az apró patiszont, öntsük fel vízzel, sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítõt, majd pár perc alatt fõzzük roppanósra a zöldségeket.

Ezután szûrõkanállal szedjük ki a vízbõl, és tálalásig tartsuk melegen.

Amennyiben úgy döntünk, hogy patiszon helyett céklát fõzünk, akkor azt mindenképpen külön fõzzük meg, mert különben elszínezi a zöldségeket!!!!

Tálaláskor a tányér egyik felébe kanalazzuk a paszternák pürét, majd helyezzük rá a párolt zöldségeket. A tányér másik felébe pedig kanalazzuk a gombás-csirkemájat, majd úgy kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2017/10/g...

sponsored links

Keres?s