Gombolyagfánk
sponsored links
Valahol régebb olvastam, hogy palackból kinyomva lehet ilyen kis gombóc fánkokat készíteni, hát gondoltam kipróbálom. Kétféle tésztát készítettem, mondom nem fog ki rajtam, valamelyik csak sikerül. Nem sikerült, nem tudtam a palackból kipréselni. Így fogtam a tésztát, kis darabokra vágtam, megsodortam és nagyon gyorsan a forró olajban csavartam össze, aztán villával megtartottam, amíg megsült. Ellenkezõ esetben nem áll össze. Szóval, mutatós, de sok a macera vele. Aki gondolja, kísérletezhet :)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg vaj,
5 dkg cukor, 3 dkg friss élesztõ, 3 dl tej, 2 tojássárgája, csipet só; továbbá:
olaj, vaníliás porcukor.
Elkészítése: A vajat megolvasztjuk. A cukrot a langyos
tejbe feloldjuk, belemorzsoljuk az élesztõt és hagyjuk felfutni. A liszthez
adjuk a tojássárgáját, sót, a vajat, az élesztõs tejet és simára dolgozzuk.
Letakarva egy órát kelesztjük, majd diónyi darabokat szakítunk a tésztából,
tenyerünk között vékonyra sirítjük. Forró olajba engedjük, közben villával,
gyors mozdulatokkal a tésztát összegabalyítjuk, majd az edényhez nyomva
alakítjuk ki a formáját. Papírra szedjük és vaníliás porcukorral megszórva
kínáljuk.