Gombaleves petrezselymes-vajas galusk?val.

2022-11-05

sponsored links

 


Szeles, hideg h?tv?ge k?sz?nt?tt r?nk, ?gy nem is v?gytam m?sra mint egy t?ny?r melenget? levesre. A gomb?t m?r tegnap beszereztem, igaz m?s terveim voltak vele, de ?jraterveztem az eb?det, ?s m?r hozz? is l?ttam a levesf?z?shez. Levesbet?tnek petrezselymes-vajas galusk?t szaggattam a levesbe, mely nagyon j?l illet hozz?....


 


 

Hozz?val?k a leveshez:

50 dkg csiperke gomba

2-3 db s?rgar?pa

1 db petrezselyemgy?k?r

1 db v?r?shagyma

2 gerezd fokhagyma

s? (?zl?s szerint)

?r?lt fekete bors (?zl?s szerint)

2 tk ?tel?zes?t?

1 csokor z?ldf?szer (zeller z?ld, petrezselyemz?ld, lesty?n.... )

1/2 ek teljes ki?rl?s? t?nk?lyliszt (v. sima liszt)

2 tk pirospaprika

2 ek ?tolaj

kb. 1,5 l v?z

1 kis poh?r tejf?l

 

 A gomb?t, a s?rgar?p?t, ?s a petrezselyemgy?keret tiszt?tsuk meg, majd ?zl?s szerint daraboljuk fel.

A v?r?shagym?t ?s a fokhagym?t pucoljuk meg, majd v?gjuk fel apr?ra.

Az olajat hev?ts?k fel, adjuk hozz? az apr?ra v?gott v?r?shagym?t p?roljuk ?vegesre, majd adjuk hozz? az apr?ra v?gott fokhagym?t is. (p?r pillanatig p?roljuk egy?tt)

Ezut?n adjuk hozz? a feldarabolt s?rgar?p?t ?s z?lds?get, keverj?k ?ssze, ?s p?roljuk p?r percig, majd adjuk hozz? a szint?n feldarabolt gomb?t, ?s p?roljuk tov?bb.

P?r perc ut?n sz?rjuk meg a liszttel, keverj?k alaposan ?ssze, majd sz?rjuk meg a pirospaprik?val, majd miut?n szint?n ?sszekevert?k, ?nts?k fel a v?zzel.

Ezut?n ?zl?s szerint s?zzuk, borsozzuk, adjuk hozz? az ?tel?zes?t?t ?s a z?ldf?szercsom?t, ?s addig f?zz?k m?g a z?lds?gek, ?s a gomba megpuhul.

Ezut?n a tejf?lt keverj?k sim?ra egy kev?s levessel, majd ?nts?k vissza, ?s f?zz?k tov?bb p?r percig, miel?tt a galusk?t beleszaggatn?nk.



Petrezselymes-vajas galuska hozz?val?i:

4-5 ek teljes ki?rl?s? t?nk?lyliszt

5 dkg olvasztott vaj

kisebb csokor petrezselyemz?ld

1 db toj?s (nagy)

1/2 kk s?

1/4 kk ?r?lt fekete bors 

1-2 ek v?z


A petrezselyemz?ldet csipkedj?k le a sz?rr?l, majd v?gjuk fel apr?ra.

A liszthez adjuk hozz? az apr?ra v?gott petrezselyemz?ldet, a s?t, az ?r?lt borsot, az eg?sz toj?st, ?s az olvasztott vajat, majd kezdj?k el ?sszekeverni. 

Kever?s k?zben adjunk hozz? apr?nk?nt annyi vizet, hogy ne legyen se t?l kem?ny, se t?l l?gy, k?nnyen tudjuk majd a levesbe szaggatni.

Ezut?n a forr?sba l?v? levesbe szaggassuk bele a galusk?t, majd v?rjuk meg am?g felj?n a leves tetej?re, majd f?zz?k m?g p?r percig, majd vegy?k le a t?zr?l.


 

T?lal?s el?tt hagyjuk a levest h?lni, majd szedj?k t?ny?rba, ?zl?s szerint sz?rjuk meg apr?ra v?gott petrezselyemz?lddel, ?s ?gy k?n?ljuk.

 


Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2022/11/g...

sponsored links

Keres?s