gesztenyelekvár

2012-11-29

sponsored links

még a múltkor otthon sütöttünk gesztenyét este az udvaron (grillen és pirítós sütő lapáton).

/

 

/

 

/

 

/

 

/

 

/

 

ekkor jutott eszembe hogy elkészítem ezt a lekvárt, de bevallom igen csak szkeptikusan álltam neki mert hogy lehet a gesztenye főzve meg lekvárnak készítve jó? még sosem ettem, de már sokat láttam és hallottam is róla.

 

Hozzávalók:

nettó 1kg gesztenye

80-90dkg cukor (Demerara)

1 szál vaníliarúd

1tk citromlé

2,5ek sötét rum (Bacardi Black)

 

Vettem egy kiló gesztenyét, forrásban lévő vízbe tettem és főzzük kb 10 percet (először csak 3 percet főztem, ez még kevés, utána viszont még húsz percet, ez már sok, ilyenkor szétesik a belseje is). Egy kiló gesztenyéből pucolás után 675g tiszta gesztenyehús lett, úgyhogy kb másfél kilóból biztos meglesz egy kiló pucolva.

Igen, elég macerás a pucolás, de ami furcsa volt nekem hogy a főzéstől is ugyanolyan lesz mint a sütéstől. azt hittem hogy főzve teljesen más ízű/állagú lesz, de nem, és pucolni is könnyebb, mert nem kemény a héja és simán kifordul belőle a belseje, még a belső hártyából is.

Lehet venni gesztenyemasszát is már ami nem tartalmaz sem cukrot, sem édesítőszert, sem rumot, csak és kizárólag gesztenyét. Én most sok gesztenyelekvárt szerettem volna készíteni, úgyhogy a 675g pucolt gesztenyéhez tettem még négy 250g-os natúr gesztenyepürét is.  Ha a pucolást el akarjuk kerülni, készülhet csak a püréből is, de szerintem abba azért jut a belső, kissé kesernyés héjából és már túl finomra van pürésítve.

/

Szóval a pucolt gesztenyét (és/vagy masszát) lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi. Fogjuk a vaníliarudat és kikaparjuk a belsejét, beletesszük a gesztenyéhez, és beledobjuk a vanília üres héját is. Beleteszünk még kb 80 deka demerara cukrot. Igen ez soknak hangzik, de a külföldi receptek a gesztenye mennyiségének a dupláját teszik bele, úgyhogy igazából ez már szinte cukormentes (szmájli). Készülhet nyírfacukorral is persze.

Jön még bele az egy teáskanál citromlé és már csak kavarni kell... ha egész gesztenyét használunk, akkor amikor már teljesen átfőtt, botturmixxal átturmixoljuk. Egy nagyon kicsi darabosságot hagytam benne, jó ráharapni néha egy-egy gesztenyedarabkára.

A lekvár elég hamar besűrűsödik, úgyhogy legyünk gyorsak az üvegek előkészítésével. Ha már kész, tegyük bele a rumot, ez persze mehet ízlés szerint is. nekem a 1,7kg gesztenye alaphoz a három evőkanál az még nem érződött, az öt kanál volt az ami már finoman átjött. Itt is jöhet csak rumaroma, vagy el is hagyható.

A vaníliarúd héját kiszedjük és persze sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.

Meg kell hogy mondjam, többször szidtam magam pucolás közben, hogy miért is csinálom, mi az értelme, amikor úgyis csak sütve finom, hogy lesz ebből lekvár, meg minek, de mikor elkészült, nem győztük egymástól elszedni az üres fazekat a férjemmel, mert nagyon finom. Üveges gesztenyecsemege.

 

/

 

/

 

/

 

/

 


Folytatás a blogon ... befozok.freeblog.hu/archives/2012/11/...

sponsored links

Keresés
Gasztroblogok