Gesztenyekrém torta mézecskalács piskótával
sponsored links
Hozzávalók egy 18 cm átmérõjû tortához:
A piskótához:
90 g méz
80 g vaj
5 tojás
5 kanál liszt
1 sütõpor
1 kanál mézeskalács fûszerkeverék
A krémhez:
200 g mascarpone
200 g mirelit gesztenyemassza
1 semleges ízû pudingpor
350 ml tej
50 g vaj
cukor ízlés szerint 2-3 kanál
1-2 kanál finom rum
A díszítéshez:
diógrillázs
õrölt pisztácia
habcsók
A mézet és a vajat összeolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hûlni.
A tojások sárgáját habosra keverjük a fûszerrel, a sütõporral, a mézes vajjal, a liszttel, majd lazán beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjét is.
Sütõpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk, majd 180 C fokra elõmelegített sütöben 50-55 percet sütjük. Amikor a teteje kezd megbarnulni tegyünk rá sütõpapírt, hogy ne égjen meg. Hurkapálcával ellenõrízzük, hogy a tészta megsült-e rendesen! Alaposan kihûtjük, (legjobb 15 percig a fagyasztóba is tenni, könnyebben szeletelhetõ) majd 3 lapra vágjuk. A legszebbet tesszük a tetejére, a legkevésbé sikerültet a közepére.
Elkészítünk egy keményebb pépet a pudingporból és a tejbõl, jól kihûtjük. A szobahõmérsékleten kiolvasztott gesztenyepürét, a pépet, a mascarponét, a puha vajat, a rumot és a cukrot habosra keverjük, megtöltjük a tortát és kívülrõl is szépen bevonjuk. Diógrillázzsal és õrölt pisztáciával, valamint saját készítésû habcsókkal díszítjük.
A piskótához:
90 g méz
80 g vaj
5 tojás
5 kanál liszt
1 sütõpor
1 kanál mézeskalács fûszerkeverék
A krémhez:
200 g mascarpone
200 g mirelit gesztenyemassza
1 semleges ízû pudingpor
350 ml tej
50 g vaj
cukor ízlés szerint 2-3 kanál
1-2 kanál finom rum
A díszítéshez:
diógrillázs
õrölt pisztácia
habcsók
A mézet és a vajat összeolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hûlni.
A tojások sárgáját habosra keverjük a fûszerrel, a sütõporral, a mézes vajjal, a liszttel, majd lazán beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjét is.
Sütõpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk, majd 180 C fokra elõmelegített sütöben 50-55 percet sütjük. Amikor a teteje kezd megbarnulni tegyünk rá sütõpapírt, hogy ne égjen meg. Hurkapálcával ellenõrízzük, hogy a tészta megsült-e rendesen! Alaposan kihûtjük, (legjobb 15 percig a fagyasztóba is tenni, könnyebben szeletelhetõ) majd 3 lapra vágjuk. A legszebbet tesszük a tetejére, a legkevésbé sikerültet a közepére.
Elkészítünk egy keményebb pépet a pudingporból és a tejbõl, jól kihûtjük. A szobahõmérsékleten kiolvasztott gesztenyepürét, a pépet, a mascarponét, a puha vajat, a rumot és a cukrot habosra keverjük, megtöltjük a tortát és kívülrõl is szépen bevonjuk. Diógrillázzsal és õrölt pisztáciával, valamint saját készítésû habcsókkal díszítjük.