Gasztropajtira emlékezve...Kolbászos tördelõs

2017-02-18

sponsored links

Ez most egy rendhagyó bejegyzés lesz....emlékül egy nagyon kedves gasztropajtásnak, Hajdú István Lászlónak, aki sajnos már nem lehet közöttünk. A kezdeményezés Mártitól ered, így mindannyian, mi bloggerek, tiszteletünk jeléül István vagy ahogy õt ismertük Gasztropajti blogjáról fõzünk a blogkóstoló keretében.
Kétféle ételt is választottam, az egyik a kolbászos-tördelõs volt.
Drága István....a recept fantasztikus, az étel fenséges...te pedig hiányzol a receptjeiddel, írásaiddal nekünk.

"Miért tördelõs? Más nevet hirtelen nem találtam neki. Kolbászos, tördelni is lehet, sõt kötelezõ. Direkt így lett elkészítve, hogy egy darabban kerülhet az asztalra, de adagonként könnyen hozzá lehet férni. Buktaszerûen úgy lett összeillesztve a sütés elõtt, hogy egyben legyen, de könnyen törhetõek legyenek a pogácsaszerû darabok. Bevallom azt is, hogy próbaként készítettem egy másik hasonló kajához, de akkor feledésbe merült a megosztás idõhiány miatt. Most, hogy ismét el akartam készíteni, alig találtam meg, de most megosztom a receptet, nehogy ismét elfelejtkezzek róla."

Hozzávalók:  1 kg liszt, 4 ek rozmaringos olaj (lehet sima is, de akkor szórjuk meg némi rozmaringgal), 1 szál kolbász, 3-4 ek mustár, 2 csomag élesztõ, 1 dl fehér bor, 1 ek só, frissen õrölt bors, 4 ek tejfel, kb. 3 dl meleg víz.
A lisztet az élesztõvel elkeverem. hozzáöntöm az olajat, a rozmaringot, tejfölt, bort és a vizet. (ezzel bánjunk csínján, mert liszttõl is függ, mennyi folyadékot vesz fel.Addig gyúrjuk, míg a tészta el nem válik az edény faláról. Kicsit meglisztezzük majd letakarva fél órát pihentetjük. 1cm vastagra nyújtjuk és egy kb. 7cm átmérõjû pohárral vagy pogácsa szaggatóval korongokat vágunk. Mindegyik közepébe 1-1 karika kolbászt teszünk, amit elõtte megforgattunk a mustárban. A tésztákból golyócskákat formázunk, majd lehetõleg kerek formába helyezzük egymás mellé õket. Érdemes még negyed órát így keleszteni. Ezután megkenjük olíva olajjal és durva szemû sóval és õrölt borssal megszórjuk. Elõmelegített sütõben sütjük kb. 180 fokon, amíg szép aranybarnára nem sül. Ne felejtsünk a sütõ aljára egy vízzel teli edényt is tenni. Ebbõl a mennyiségbõl 2 adag lesz.
  
 





Folytats a blogon ... danadiskitchen.blogspot.com/2017/02/g...

sponsored links

Keres?s