Galambica, avagy kékhátú galambgomba és társai. Galambgombák a konyhámban

2018-06-29

sponsored links

A galambgombák közül több faj ehetõ, de a legkedveltebb, legjobb állagú a rugalmas, nem törékeny lemezû, masszívabb kékhátú galambgomba. A kékhátú galambgomba többféle kékes színárnyalatban is megjelenhet, sõt van zöldes hátú színváltozata is. A galambgombákat nem könnyû fajra pontosan meghatározni, a kékhátú azonban elég jól felismerhetõ rugalmas, nem törékeny lemezeirõl, színeirõl egy-két egyéb bélyegérõl. Néhány nemzetségbeli társa is biztonsággal gyûjthetõ, mint a dióízû galambgomba, a varashátú galambgomba, ráncos galambgomba.

A galambgombák kellemes, de nem erõs ízû gombák, állaguk miatt azonban sokan szinte jobban kedvelik õket, mint a fûszeres ízû vargányákat. Felhasználásuk változatos, sütve, fõzve, pirítva, párolva, grillezve is finomak. Én is nagyon kedvelem õket, bármikor becserélnék egy kosár vargányát egy kosár fiatal galambgombára. Nem szükséges sokáig sütni vagy fõzni õket, nincs erre elõírás, ha pedig fiatal termõtestek, akkor nem is igénylik ezt. De gombák ezek is, amit sokan nehezen emésztenek meg, tehát ajánlott inkább kevesebbet enni, és nem este belakmározni belõlük.

Gyûjtésük: Én keresem a fiatalokat, az öregebbek gyakran kukacosak és törékenyebbek, de minden egyes példányt érdemes ellenõrizni, és ha gyanús, kettévágva is megnézni a kukacszintjét. Természetesen tisztán, földes tönk nélkül kell szedni, mert a lemezek közé behulló talajszemcsék kiszedhetetlenek. 

Feldolgozás: Tisztán szedve szinte csak a kalapok bõrét és tönköt szoktam mosni folyó vízben, óvatosan, hogy a lemezek közé ne menjen víz, de van, hogy a kalapbõrt le is húzom, persze teljesen nem lehet. Darabolás közben lehet ellenõrizni még belül is, és kivágni a sérült, rágott részeket.   

Tartósításuk: Száríthatók, tartósíthatók olajban, más zsiradékban és galambgomba savanyúságként is. Elõfeldolgozás után, pl. hagymás zsíron lepirítva fagyaszthatók, de bevált nekem a gombatartósítás sós olajbansavanyúságként vagy sós lében is. 

A saját gyûjtésû gombákat lássa szakellenõr!

Ami nálam készült belõlük:
receptek a kép alatti szövegre kattintva: 

galambgombák zöldfûszerekkel, tükörtojással
galambgombás, csípõs zöldpaprikás szendvics joghurttal

Róka- és galambgombás, szamócás rozspirítós bruschetta-szerûen

galambgombás rizottó szamócával

galambgomba, rókagomba és vargánya ragu erdei szamócával  

Mezei iringós erdei gombaleves

Galambgombák színesen fûszeres vajon, spenóttal, tojással, paradicsommal
Róka- és galambgombák zöldségekkel és
napraforgóval pirítva

rántott galambgomba kalapok paradicsomsalátával, rizzsel
Galambgombák vajon pirítva, citromosan,
zsályásan, szõlõvel a nyár végi idõszakban
galambgombás, pirított céklás, füstölt fetasajtos gombasaláta

Róka- és galambgombás rukkolás bruschetta

Színes gombaragu sajttal töltött friss kiflivel


Erdõkóstoló a Facebook-on még több tartalommal

                                           A saját gyûjtésû gombákat lássa szakellenõr!






Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2018/06/gala...

sponsored links

Keres?s