Galambgomba kalapok kirántva

2017-10-04

sponsored links

Az ehetõ galambgombákat, különösen a legkevésbé törékeny kékhátú galambgombát, a galambicát - ahogy sokfelé nevezik - sok ismerõsöm többre értékeli, mint vargányát, én is hajlok erre nézetre. 



A törékeny húsú galambgombák hõkezelve, sütve, fõzve már igen jó állagúak lesznek, nem törnek, de nem lesznek az ételben csigaszerûek sem, mint pár más gomba, és ízre is nagyon finomak, gombaízûek. Sokféle galambgombás étel  van már itt, az Erdõkóstoló blogon, fõként gyorsan elkészíthetõ pirított, párolt formában, de kirántva még nem volt. Gondolom, ehhez nem kell recept. A képen a hagyományos liszt, tojás zsemlemorzsa bundában panírozva készültek a gombakalapok, és persze frissen sütve, frissen tálalva. Persze lehet más bundában is sütni pl.magbundában, mogyoróbundában is.

A galambgombák közül csak a fiatalabbakat érdemes elhozni az erdõbõl, az öregek sokszor kukacosak, és annyira, hogy sokszor nem sok hús marad a kalapbõrön belül. Persze kukac terén érdemes fiatalokat is ellenõrizni. Saját gyûjtés esetén a szakellenõrzés ezeknél a gombáknál sem sem hagyható ki. A galambgombák, ha nem kukacosak, pár napig jól elállnak a hûtõben, savanyíthatók és olajban lesütve  is tettem már el galambgombákat.  

galambgombás ételek között a blogon van gombaleves, szendvicsrevaló, savanyított galambgomba, olajban tartósított galambgomba és gombasaláta, gombaragú is.    

Mások receptjei közül válogatva: 



Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2017/10/gala...

sponsored links

Keres?s