Görögdinnyehéj szirupban (gliko)

2018-07-11

sponsored links

A hozzám hasonló görögdinnye-imádóknak. Már írtam arról, hogy tõlünk délebbre és keletebbre nem lekvárokat tesznek el, hanem a pl. a görögöknél, cipruson glukot vagy glikot, a törököknél pedig reçelt, vagyis ha ezeket a szavakat látjátok egy receptnél, az cukorszirupban eltett édességet jelent.
A dinnye héját sem dobják el, hanem ilyen szirupos édesség készül belõle. Majd csinálok, de most olyan dinnyét sikerült vennem, aminek a zöld héjrésszel együtt sincs fél centi vastagsága, de az ötlet nagyon tetszik, mert biztosan megõrzi a dinnye ízét, amiért én odavagyok.

Az eljárás nagyon egyszerû. Egy egész gyümölcsrõl származó dinnyehéjakról le kell vágni a zöldjét, de egy kevés piros gyümölcshúst rajta kell hagyni. Be kell áztatni 2 órára citromos vízbe, érdemes valamivel lenyomatolni is, hogy tényleg a víz alatt maradjanak a dinnyehéjak. Aztán kell fõzni 2 púpos bögre cukor - 2 bögre víz arányában cukorszirupot, amibe a leöblített dinnyehéjak is belekerülnek. Addig kell fõzni, míg a szirup habja megváltozik. Az a lényeg, hogy a vizet teljesen el kell fõzni belõle, és a héjaknak meg kell puhulnia. Lehet ízesíteni is fûszerekkel. Forrón tiszta üvegekbe kell tenni, és szárazdunsztban hagyni kihûlni, mint a lekvárt.
Készítik sárgadinnyébõl is.
Tettem el már így fügét, szilvát, körtét, barackot, narancsot, citromot, meggyet. Mind isteni.

Itt egy görög recept. És egy videnyó. A filmen a hölgy citromillatú muskátli levelével ízesíti a dinnyehéjakat, ami isteni finom.
Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2018/07...

sponsored links

Keres?s