Fûszeres paradicsomlé

2017-08-12

sponsored links

Amióta saját háztartásom van, talán egy évben fordult elõ, hogy nem tettem el paradicsomlevet télire. Akár kaptam valakitõl a családból, akár a piacon vettem meg az alapanyagot, de mindig igyekeztem, hogy legyen a kamrámban mindenféle, mert könnyebb nyáron egyszer rááldozni az idõt és a sokkal kevesebb pénzt, mint télen mindent üvegenként-dobozonként megvenni. A paprikával-zellerrel ízesített paradicsomlé készítését anyósomtól tanultam, nagyon-nagyon finom lesz így. Ennek alapján azonban már más ízesítésben is kipróbáltam, ki-ki a saját kedve-ízlése szerint csinálja. Csak úgy, önmagában meginni is nagyon finom. 


Fûszeres paradicsomlé

Hozzávalók: érett paradicsom, néhány paprika, 1 csokor zellerzöld, 1 csokor petrezselyemzöld, só (elhagyható).

Elkészítése:  Bármennyi paradicsomból készíthetjük, nincsenek meghatározott adagok. Az érett paradicsomot több vízben nagyon jól megmossuk, az esetleges hibás részeket, illetve a csumáját és a körülötte lévõ zöldesebb részeket kivágjuk. Összedaraboljuk, paradicsomszorítón kipréseljük, a levet pedig fõni tesszük. Addig fõzzük gyakran kavargatva, amíg leaglább 1-2 ujjnyit apad (nagyobb, pl. üstnyi mennyiségnél akár 1 tenyérnyit is), ekkor beletesszük a jól megmosott, egészben hagyott paprikát meg az összekötözött zöldfûszereket, és további kb. félóráig fõzzük. Ha szeretnénk, megsózzuk, és utána ismét jól kiforraljuk, de hagyhatjuk sótlanul is a levet. Amikor elkészült, azon forrón csírátlanított, száraz üvegekbe öntjük, ledugaszoljuk, és szárazdunsztban hagyjuk kihûlni.

Megjegyzés: Az így eltett paradicsomlevet felbontás után néhány napon belül el kell használni, különben megromlik, mivel nincs benne tartósítószer. Ha valaki mégis úgy nyugodtabb, kb. 10 l-nyi paradicsomlében elkeverhet 1 csapott teáskanálnyi szalicilt.

Tipp: A fentieken kívül más zölddfûszereket is használhatunk, pl. bazsalikomot, kakukkfüvet, oregánót.




Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2017/08/f...

sponsored links

Keres?s