Frittata (olasz tojáslepény)

2018-05-06

sponsored links

A húslevese. A zserbója.
A töltött káposztája.
A fekete szeme. A barna bõre.
A mély hangja.
A szép írása.
A mindig csinos cipõi. És az elegáns blúzai.
A virágai.
Az illata.
Az ereje.
Az önzetlensége.
A szeretete.
A türelme és türelmetlensége.

Mindene.
Minden-e?

Igen.


A legszebb nap az évben. ?

A frittátában azt szeretem, hogy nem csak frissen-forrón jó mint a rántotta vagy habart tojás, hanem langyosan vagy kihûlve is. Sõt. Szerintem langyosan a legfinomabb. Azt is szeretem benne, hogy míg a rántottához, omletthez, lágy- vagy tükörtojáshoz muszáj kenyeret enni, addig a frittata tökéletes kenyér nélkül is - mondjuk fejes vagy paradicsom salátával. És még azt is szeretem benne, hogy telepakolhatjuk friss fûszernövényekkel, nekem például az ablakaimban már igencsak szépen nõnek.

Hozzávalók 4 fõre:
6 nagy tojás
0,5 dl tej vagy tejszín
2 dkg vaj
2 evõkanál olívaolaj
só, frissen õrölt bors
25 dkg csiperke (vagy bármilyen éppen kapható vagy szedhetõ erdei gomba)
15 dkg fõtt, füstölt tarja szeletelve (vagy bármilyen sonkaszalámiféle)
10 dkg sajt (trappista, mozzarella, friss kecske- vagy juhsajt, feta, szóval bármilyen sajt jó bele)
egy kis csokor friss fûszer
(mondjuk most éppen petrezselyemzöld, majoránna, citromos kakukkfû)

Azzal kezdjük, hogy begyújtjuk a sütõt 200 fokra. Kell hozzá egy olyan serpenyõ vagy alacsony szélû sütõtál, aminek nem mûanyag a nyele vagy fogója, és kellõen nagy. Jobb ha vékonyabb frittátát sütünk, könnyebben átsül.



A gombát kevés olívaolajon pici sóval, borssal megsütjük, majd félretesszük egy tálkába. A tojásokat felütjük és sóval, kevés tejszínnel felverjük. Belekeverjük a gombát, a kis darabokra tépkedett sonkaszalámit és a felaprított zöldfûszereket. A serpenyõben felmelegítjük a vajat és olajat, és mikor már majdnem füstöl, beleengedjük a tojásos keveréket. Csak annyira keverjük meg az elején, hogy mindenhol egyenletesen legyen benne a sonka, gomba. A sajtot rátépkedjük a tetejére és nem kevergetjük innentõl. Közepes lángon addig sütjük, amíg a tojás szilárdulni kezd körben a szélén. Ekkor áttesszük a sütõbe. Addig hagyjuk benn, amíg a teteje éppencsak remegõs már.
Pizzaszerûen szeletelve tálalhatjuk forrón, langyosan, szobahõmérsékleten.



Végül is csak a fantáziánk szab határt annak, mit teszünk bele: hagymafélék is illenek hozzá, spenót vagy mángoldlevelekkel, ruccolával sem ronthatjuk el, kerülhet bele cukkini, cukkinivirág, csillagtök, padlizsán, paprika, paradicsom, szalámi, hal, kolbász, stb...



Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2018/05...

sponsored links

Keres?s