Fenyõfák a ház körül - goromba idõjárás

2018-06-30

sponsored links

Fenyõfák a ház körül - goromba idõjárás


A kertünkben 4 nagy különbözõ fenyõfa van. Mindegyiket én ültettem kb. 30 éve, amikor elkezdtük a kertünk alakítását, a 2 tujasorral egy idõben.

Újabban, ahogy egyre bolondabbá válik az idõjárás, s gyakorivá váltak a viharos erejû szelek, durva széllökések, kezdek aggódni. A híradásokban gyakran lehet látni, hogy a szél öreg, hatalmas fákat csavar ki, melyek házakra, autókra zuhannak, halálos balesetek is történtek.

A jobboldali tujasort (5-5,5 méteresek) már többször megtépázta a szél, de a fenyõk is gyakran hajladoznak. A baloldali néhány éves leylandi ciprusok, melyeket a megbetegedett tuják helyére ültettünk, még bírják a rohamot.

Leginkább a hátsó terasz sarkán álló kettõs fenyõ, mely már jóval magasabb, mint a háromszintû ház, s enyhén a ház felé dõl, mint a pizzai ferde torony, s az ágai érintik a házat, tûnik veszélyforrásnak a házra nézve. Ha egy tornádó erejû szél kidöntené, biztos a házra dõlne, s akkor nagy pusztítást okozna. Remélem ez nem következik be.


De még az utcai kerítésnél magasodó több mint 10 m-es fenyõ is elérhetné a házat.  Jóval magasabb, mint a villanypózna.






Talán a legkisebb veszélyt a ház északi felének oldalában, attól kb. 2,5 méterre álló két fenyõ okozhat problémát. Bár ezek is magasabbak a háznál, de a szomszéd is szépen parkosított, így azok viszonylag védettek a széltõl.


Nos, egyre inkább utálom ezt a klimaváltozást! Most, hogy ezen sorokat írom, most is elég barátságtalanul fúj a szél. Bár süt a nap, nem kifejezetten kellemes, nyári idõjárásban van részünk június utolsó napján. Aki tagadja a globális felmelegedést - mint pl. Trump - az nem normális. Azon lehet vitatkozni, hogy mennyi ebbõl az ember nem túl pozitív szerepe, s mennyiben a föld ciklikus idõjárási viszonyai okozzák ezt a jelenséget, de hogy valami nagyon megváltozott - rossz irányban - az biztos.


Folytats a blogon ... eshobbychef.blogspot.com/2018/06/feny...

sponsored links

Keres?s